Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Škandál na proteste za Palestínu: Cudzinka si urobila celosvetovú hanbu! Transparent s vyčistením židov

Študentka niesla protižidovský plagát.
Študentka niesla protižidovský plagát. (Zdroj: Twitter/Nexta)

VARŠAVA - V sobotu sa v uliciach poľského hlavného mesta uskutočnil pochod, ktorý protestoval proti izraelskej intervencii v pásme Gazy, ktorá má za následok smrť palestínskych civilistov.

Demonštranti niesli palestínske vlajky a početné transparenty s heslami: „Zastavte genocídu Palestínčanov“, „Oslobodte Palestínu“, „Čo sa deje v Palestíne je genocída a hromadné ničenie a my sme toho skutočnými očitými svedkami."

Královič na Rade ministrov EÚ o práve Izraela brániť sa útokom (Zdroj: TASR/ Jaromír Novak)

Jedna z účastníčok, nórska študentka medicíny, niesla škandalózny transparent s nápisom: „Keep the world clean“ a nakreslený odpadkový kôš s izraelskou vlajkou vo vnútri. Žena poskytla rozhovor, ktorý bol uverejnený na kanáli Nexta. "Som tu, aby som podporovala Palestínu a požadovala jej práva. Dúfam, že jedného dňa bude slobodná," povedala. 

Antisemitský plagát podľa nej „nebol namierený proti Židom, ale proti izraelskej vláde“. Podľa nej pácha etnickú genocídu na Palestínčanoch. Dodala, že "miluje Židov rovnako ako kresťanov a moslimov".

Demonštrantka hovorila aj o nedávnych udalostiach na Blízkom východe: "Hamas odolal genocíde a 75 rokom útlaku zo strany Izraela. Samozrejme, to, čo sa Hamas dopustil proti civilistom, je neprijateľné, ale podľa rezolúcie OSN majú podľa nej právo postaviť sa za seba a byť slobodní, kým ich krajinu okupujú izraelské úrady."

V jednej chvíli sa novinárka spýtala, či verí, že Izrael má právo na existenciu. Študentka odpovedala: "Nepodporujem vznik štátu Izrael v takej podobe, akú má historicky. Napriek tomu uznávam ich právo na existenciu, ale nie na území, ktoré okupujú."

Reakcie na demonštráciu

Sobotňajší incident na sociálnej sieti komentoval izraelský veľvyslanec v Poľsku Yacov Livne. "Varšava dnes. Poľské úrady majú povinnosť zabrániť prejavom takéhoto otvoreného antisemitizmu," poznamenal.

Námestník ministra zahraničných vecí Paweł Jabłoński tiež upozornil, že „transparenty vyzývajúce k nenávisti z národnostných alebo etnických dôvodov sú porušením zákona a základom pre rozpustenie zhromaždenia“. "Toto by sa absolútne nemalo stávať," povedal.

Prezident Andrzej Duda vo vyhlásení, ktoré v nedeľu zverejnila kancelária prezidenta na sociálnej sieti, napísal, že dôrazne odsudzuje antisemitské heslá, ktoré sa objavili počas sobotňajšieho pochodu organizovaného vo Varšave.

"My, Poliaci, z pamäti tých, ktorí boli zavraždení počas holokaustu, nikdy nemôžeme súhlasiť so žiadnymi prejavmi antisemitizmu v akejkoľvek forme a akékoľvek jeho známky vzbudzujú naše hlboké rozhorčenie. V Poľsku neexistuje súhlas s prejavovaním nenávisti voči komukoľvek." To je úplne v rozpore s hodnotami, na ktorých je založená Poľská republika,“ zdôraznil.

Viac o téme: DemonštráciaPochodŠtudentkaVaršavaIzraelPalestínaGazaPlagát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu