Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Európska únia si posvietila na Elona Muska: Sociálna sieť X šíri dezinformácie o vojne v Izraeli!

Elon Musk Zobraziť galériu (4)
Elon Musk (Zdroj: SITA/AP/Jacquelyn Martin)

BRUSEL - Vojna medzi palestínskym radikálnym hnutím Hamas a Izraelom na druhej strane sa odohráva aj v kyberpriestore. Sociálne siete sú zaplnené nepravdivými správami o situácii a vývoji vojny na hraniciach s Izraelom a Pásmom Gazy. Európsky kyberpriestor je proti takýmto praktikám chránený vďaka Aktu DSA, ktorý je platný na celom území EÚ. Bývalý Twitter a iné sociálne siete toto pravidlo ale očividne neberú do úvahy.

archívne video

Téma hoaxov je veľká skoro civilizačná téma, potvrdil minister školstva Bútora (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

Sociálna sieť X (pôvodný Twitter) funguje podľa pokynov svojho majiteľa miliardára Elona Muska na šírení "absolútnej slobody slova". Nebolo by na tom nič zlé, keby niektorí ľudia nevyužívali túto možnosť na šírenie dezinformácii. Presne to sa totiž deje ohľadom príspevkov o vojne v Izraeli. Informuje o tom Európka komisia. Keďže ale X funguje aj v rámci Európskej únie, táto spoločnosť očividne porušuje európsky Akt o digitálnych službách (DSA), ktorý bojuje práve proti šíreniu hoaxov. 

Musk si po prevzatí vtedajšieho Twitteru zvolil cestu, kde nechce zrušiť žiadny obsah, teda príspevky, komentáre ani samotné profily. Za posledné dni sa na X šíria zmanipulované obrázky a videá z počítačových hier, ktoré majú ľudí presviedčať, že sú to priame obrázky z vojny. Eurokomisár Thierry Breton upozornil, že autori týchto príspevkov vydávali svoje materiály za záznamy skutočných udalostí.  

Všetky veľké sociálne siete 

Najvyšší výkonný orgán EÚ Európska komisia (EK) preto odoslala spoločnosti X dotazník, v ktorom požaduje uviesť informácie, ako táto sociálna sieť bojuje proti šíreniu nenávisti. Na zozname EK sa ocitla aj americká Meta (Facebook, Instagram) a čínsky gigant ByteDance (TikTok). EÚ ich označila termínom "veľmi veľké platfomy", ktoré sú schopné ovplyvňovať široké masy obyvateľstva po celom svete. Hlavným kritériom je aspoň 45 miliónov aktívnych užívateľov mesačne.

Európska únia si posvietila
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Práve preto sa od nich požaduje nasledovné. Spoločnosť Meta musí poskytnúť viac informácií o opatreniach, ktoré prijala na ochranu integrity volieb po teroristických útokoch Hamasu v Izraeli a najmä pokiaľ ide o šírenie nezákonného obsahu a dezinformácie. 

ByteDance 

Dátum dodania vyplneného dotazníka, najmä čo sa týka stavu v Izraeli a Pásme Gazy, je stanovený do 25. októbra 2023. Opatrenia na integritu volieb má Meta dodať do 8. novembra 2023, všetko v súlade s Aktom DSA. ByteDance má podať správu o opatreniach, ktoré prijala na obmedzenie šírenia obsahu spojeného s terorizmom, násilím, nenávistných prejavov a údajných dezinformácii. TikTok musí zase poskytnúť údaje na ochranu neplnoletých v kyberpriestore. Ostatné podmeinky sú podobné ako pre Metu. 

Európska únia si posvietila
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

DSA

Ako uvádza Európska komisia, Akt o digitálnych službách (DSA) predstavuje komplexný súbor nových pravidiel upravujúcich zodpovednosť za digitálne služby, ktoré pôsobia ako sprostredkovatelia v rámci EÚ s cieľom prepojiť spotrebiteľov s tovarom, službami a obsahom. Digitálne služby v tejto súvislosti zahŕňajú online platformy, ako sú trhy a siete sociálnych médií. 

Európska únia si posvietila
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Pravidlá chránia rovnako všetkých používateľov v EÚ, pokiaľ ide o ich bezpečnosť pred nezákonným tovarom, obsahom alebo službami, ako aj ich základné práva. Stanovuje jasné povinnosti náležitej starostlivosti pre online platformy a iných online sprostredkovateľov. Vybrané spoločnosti budú musieť viac dbať na súkromie užívateľov a dôslednejšie postupovať proti nelegálnemu obsahu a dezinformáciám. Nové európske nariadenie je založené na myšlienke, že čo je nelegálne mimo internetu, by malo byť považované za nelegálne aj na internete. 

Na koho sa vzťahuje?

Dňa 25. apríla určila EK 17 veľmi veľkých platforiem a dva veľké online vyhľadávače, ktorých sa priamo dotýka akt DSA. Sú nimi: Alibaba AliExpress, Amazon Store, Apple AppStore, Booking.com, Facebook, Google Play, Google Maps, Google Shopping, Instagram, LinkedIn, Pinterest, Snapchat, TikTok, Twitter, Wikipedia, YouTube, Zalando a veľké vyhľadávače Bing a Google Search. 

Viac o téme: XTwitterEurópska komisiaElon MuskDSAAkt o digitálnych službách
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu