Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Okuliare za viac ako tri tisícky pobláznili Američanov: VIDEO Neuveríte, čo s nimi robia

Zákazník s okuliarmi Vision Pro Zobraziť galériu (2)
Zákazník s okuliarmi Vision Pro (Zdroj: SITA/AP/Noah Berger)

LOS ANGELES - Koncom minulého týždňa spoločnosť Apple uviedla v USA okuliare pre rozšírenú a virtuálnu realitu Vision Pro. Cenu nového produktu stanovili až na 3 499 dolárov. Napriek vysokej cenovke sa ale najmä medzi mladými ľuďmi spustil ošiaľ a novinku už používajú tisícky ľudí.

Práve vysoká cena je spoločnou témou záujemcov o okuliare Vision Pro. Najdrahšími komponentmi sú kamera, sústava snímačov, špeciálne čipy a náročne vyrábané displeje. Analytici, ktorí Vision Pro vyskúšali, tvrdia, že zariadenie by sa mohlo stať hrozbou pre takmer všetky veľké dvojrozmerné obrazovky.

Okuliare sa dajú ovládať rukou, pohľadom a hlasom. Okrem ceny používatelia v internetových recenziách kritizovali výrobok okrem iného za to, že je ťažký, veľký, nezaobíde sa bez neustáleho nabíjania a má úzky zorný uhol.

Kuriózne situácie

Sociálne siete okamžite zaplavili kuriózne videá zobrazujúce používateľov Vision Pro v každodenných situáciách. Niektorí s nimi dokonca šoférovali, čo môže byť mimoriadne nebezpečné. Spoločnosť uviedla, že pre toto zariadenie bolo vyvinutých a aktuálne je k dispozícii viac ako 600 aplikácií a hier.

Na okuliaroch spolupracovala so spoločnosťou Apple aj filmová a zábavná spoločnosť Walt Disney. "Keď sme to videli, bolo nám jasné, že ide o nové plátno, na ktorom môžeme rozprávať príbehy spôsobom, aký tu ešte nebol," hovorí technologický riaditeľ spoločnosti Disney Entertainment Aaron LaBerge. Používatelia môžu napríklad sledovať 42 filmov spoločnosti Disney v trojrozmernom formáte.

Kedy sa ich dočkáme na Slovensku?

Analytik spoločnosti Bernstein Toni Sacconaghi v poznámke pre investorov uviedol, že spoločnosť Apple informovala svoj dodávateľský reťazec, aby počítal s výrobou iba jedného milióna kusov.

Okuliare Vision Pro sú zatiaľ dostupné len na americkom trhu. Podľa reportéra agentúry Bloomberg Marka Gurmana spoločnosť Apple rokuje s Veľkou Britániou a Kanadou, kam by sa mal produkt dostať do konca tohto roka. Nakoniec chce spoločnosť okuliare rozšíriť aj do zvyšku Európy a Ázie. Podľa mediálnych správ inžinieri spoločnosti pracujú aj na lokalizácii zariadenia pre Francúzsko, Nemecko, Austráliu, Čínu, Japonsko a Južnú Kóreu.

Vision Pro
Zobraziť galériu (2)
Vision Pro  (Zdroj: SITA/AP/Noah Berger)

Uznávaný analytik Ming-Chi Kuo, ktorý sa dlhodobo venuje spoločnosti Apple a jej produktom, sa domnieva, že spoločnosť uvedie okuliare na medzinárodné trhy pri príležitosti globálnej vývojárskej konferencie spoločnosti Apple. Konferencia sa uskutoční v júni.

Viac o téme: AppleVision Pro
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu