Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Po pokuse o útok na synagógu zorganizovali v Berlíne podujatie proti antisemitizmu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BERLÍN - Po pokuse o podpaľačský útok na synagógu v centre nemeckej metropoly Berlín zorganizovali v stredu podujatie proti antisemitizmu, informovala agentúra DPA.

 "Keďže my sami žijeme v susedstve, cítime naliehavú povinnosť rozhodne sa postaviť proti antisemitizmu, ktorý motivoval neúspešný podpaľačský útok z dnešného rána, ako aj proti antisemitizmu všeobecne," uviedla organizátorka iniciatívy obyvateľov okolitých budov Sonja Kloevekornová.Podľa informácií polície hodili dvaja maskovaní neznámi páchatelia zápalné fľaše smerom k budove synagógy; dopadli však na chodník a stavbu nezasiahli.

Na podujatie proti antisemitizmu prišlo v stredu podľa odhadov polície 50 až 60 ľudí, ktorí chceli "vyjadriť solidaritu so židovskou komunitou i židovskými susedmi".Kloevekornová zdôraznila, že nemožno prijať, aby boli židovskí spoluobčania a židovské inštitúcie "v našej otvorenej spoločnosti napádané", cituje DPA.V Nemecku bola posilnená bezpečnosť v okolí židovských inštitúcií po teroristickom útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael, ktorý prerástol v ozbrojený konflikt. Eskalácia konfliktu medzi palestínskymi militantmi a Izraelom celosvetovo zvýšila obavy z útokov proti Židom.

K útoku na synagógu v Berlíne prišlo len niekoľko hodín po zásahoch berlínskej polície proti nepovoleným propalestínskym demonštráciám. Vypukli spontánne po utorkovom ničivom výbuchu v nemocnici v pásme Gazy, ktorý si vyžiadal stovky obetí.Hamas prisúdil výbuch v nemocnici Izraelu. Izraelská armáda zodpovednosť poprela a podľa leteckých snímok a analýzy miesta výbuchu a poškodenia okolitých budov ho pripísala neúspešne odpálenej rakete palestínskych militantov.

Viac o téme: SynagógaAntisemitizmusútok Berlín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu