Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

AKTUÁLNE Izraelský bezpečnostný kabinet vyhlasuje vojnový stav! Počet obetí útokov stále rastie

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: TASR/AP/ Adel Hana)

TEL AVIV - Izraelský bezpečnostný kabinet vyhlasuje vojnový stav v reakcii na sobotňajšie útoky palestínskeho hnutia Hamas. Oznámila to v nedeľu kancelária izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Informujeme na základe správy agentúry DPA.

aktualizované 21:30 Izraelský prezident Jicchak Herzog vyzval v nedeľu večer v prejave k obyvateľom na národnú jednotu. Útok palestínskeho radikálneho hnutia Hamas na krajinu označil za neospravedlniteľný s tým, že Izrael aj v tomto konflikte zvíťazí. TASR o tom informuje podľa spravodajského servera Times of Israel.

aktualizované 21:02 Medzi obeťami, zranenými a unesenými počas útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael sú občania viacerých krajín Európy a Ázie či Spojených štátov. TASR o tom informuje podľa agentúr AFP, DPA a AP. Pri útoku na kibuc Alumim zahynulo desať občanov Nepálu, oznámilo v nedeľu večer veľvyslanectvo himalájskej krajiny v Tel Avive. Štyroch ďalších ošetrili v nemocnici a po piatom pátrajú. V Izraeli pracuje okolo 4500 nepálskych občanov a študuje tam 265 Nepálčanov.

aktualizované 19:42 Biden nariadil poskytnúť Izraelu ďalšiu pomoc.

aktualizované 19:20 Po rozsiahlom útoku militantov z hnutia Hamas sa na území Izraela stále nachádzajú palestínski ozbrojenci a izraelská armáda vysiela posily najmä k pásme Gazy. Uviedol to v nedeľu armádny hovorca, informuje TASR podľa agentúr AFP a DPA. "V Izraeli sú stále nepriateľské sily," povedal hovorca armády Daniel Hagari približne 36 hodín po začiatku útokov z pásma Gazy. Doplnil, že izraelská armáda dosiaľ zasiahla približne 800 cieľov Hamasu v tomto pobrežnom pásme. Vojaci tiež zajali desiatky nepriateľských bojovníkov.

aktualizované 19:04 Situácia v izraelskom meste Tel Aviv sa zhoršuje. Trosky po útoku raketami zachytila na sociálnej sieti Instagram Slovenka živujúca v tomto meste.

Situácia v izraelskom Tel Aviv sa vyostruje: Video zachytáva trosky po útoku raketami (Zdroj: Diana Atzmon Weinberg)

Na druhom videu vysvetľuje, prečo tento stav v krajine vznikol. 

aktualizované 18:19 Spojené štáty skúmajú žiadosti o ďalšiu pomoc, ktoré dostali od Izraela, uviedol v nedeľu americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Oznámenie v tejto veci by podľa neho mohlo prísť ešte v priebehu dňa, informuje TASR s odvolaním sa na agentúru AP. Prezident USA Joe Biden dal pokyn zaistiť, aby Spojené štáty poskytli Izraeli všetko, čo momentálne potrebuje na zvládnutie útokov palestínskeho militantného hnutia Hamas, uviedol Blinken pre televíziu CNN.

aktualizované 17:38 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v nedeľu telefonicky rozprával s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom a vyjadril podporu Izraelu, ktorý po masívnom útoku Hamasu podniká odvetné vojenské akcie proti tomuto militantnému palestínskemu hnutiu. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry AFP a z portálu britského denníka The Guardian.

aktualizované 17:34 Aktualizovaná mapa stretov v južnom Izraeli.

aktualizované 17:15 Izrael má právo brániť sa proti "barbarským útokom", uviedol nemecký kancelár Olaf Scholz v nedeľu po útoku palestínskej militantnej skupiny Hamas z pásma Gazy. TASR informácie prevzala od agentúr AFP, AP a DPA. Izrael má tiež právo chrániť svojich občanov a stíhať útočníkov, povedal Scholz na tlačovej konferencii. Podľa vlastných slov plánuje hovoriť s lídrami Egypta, Spojených štátov, Británie a Francúzska.

aktualizované 16:33 Hrôzostrašné zábery z miest, na ktoré dopadla raketa. 

AKTUÁLNE Izraelský bezpečnostný kabinet
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Instagram/telavivian_from_bratislava)

aktualizované 16:15 Palestínski militanti vystrelili z pásma Gazy na Izrael od začiatku bojov viac ako 3200 rakiet, uviedla v nedeľu izraelská armáda. TASR o tom informuje podľa agentúry DPA. Od sobotňajšieho rána zaregistroval Izrael 3255 rakiet odpálených z Gazy, uviedol armádny hovorca.

aktualizované 15:27 Počet mŕtvych v Izraeli po prekvapivom masívnom útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas stúpol v nedeľu popoludní na 600, potvrdila izraelská vláda. Predtým to uviedli viaceré izraelské médiá. Následne o tom informovali tlačové agentúry AFP a AP. Izraelská vláda tiež oznámila, že Hamas zadržiava vyše 100 rukojemníkov unesených v Izraeli. Palestínski predstavitelia uviedli, že v pásme Gazy prišlo o život pri izraelských protiútokoch vyše 300 ľudí, ale nespresnili, koľko obetí je medzi bojovníkmi a koľko medzi civilistami.

aktualizované 14:52 Vysokopostavený predstaviteľ hnutia Hamas Ajman Júnis prišiel o život počas izraelských útokov v pásme Gazy. TASR správu prevzala v nedeľu z agentúry DPA. Úrad na ochranu civilistov potvrdil, že Júnisovo telo našli v nedeľu po bombardovaní v troskách jeho domu v utečeneckom tábore v pásme Gazy.

aktualizované 14:30 Už na 600 mŕtvych Izraelčanov stúpla bilancia rozsiahleho útoku palestínskych radikálov, ktorí cez víkend vypálili na Izrael tisíce rakiet a napadli obce v blízkosti Pásma Gazy. Uvádza to izraelské televízne stanice aj denníky Haarec alebo The Times of Israel.

aktualizované 14:08 Izraelský bezpečnostný kabinet vyhlasuje vojnový stav v reakcii na sobotňajšie útoky palestínskeho hnutia Hamas. Oznámila to v nedeľu kancelária izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Tento krok umožní uskutočniť rozsiahle vojenské kroky. Vojna voči Izraelu bola podľa vyjadrení premiérovej kancelárie rozpútaná vražednými teroristickými útokmi z Gazy.

aktualizované 14:01 Poľsko letecky evakuuje svojich občanov z Izraela.

Poľsko letecky evakuuje svojich občanov z Izraela, oznámil v nedeľu prezident Andrzej Duda. Varšava tým reaguje na rozsiahle útoky, ktoré na Izrael od soboty rána podniká palestínske militantné hnutie Hamas. TASR prevzala informácie z poľskej tlačovej agentúry PAP. Poľské vzdušné sily pošlú za týmto účelom do Izraela niekoľko transportných lietadiel. "Vojaci s našich špeciálnych síl poskytnú ľuďom ochranu pri nastupovaní do lietadiel a aj na palube," napísal Duda na sociálnej sieti X, predtým známej ako Twitter.

aktualizované 13:45 Britský občan je po útoku Hamasu nezvestný

Britský občan Jake Marlowe je nezvestný a údajne sa nachádza v pásme Gazy po tom, čo palestínske militantné hnutie Hamas spustilo v sobotu ráno masívny prekvapivý útok na Izrael. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu následne oznámil, že krajina je "vo vojne" a začína vojenskú operáciu proti Hamasu. Informuje agentúra DPA. 

Marlowa nevideli od invázie militantov z pásma Gazy do Izraela v sobotu ráno, keď zaisťoval bezpečnosť na hudobnej párty v lese neďaleko kibucu Re´im, blízko izraelskej hranice s touto palestínskou enklávou. Na hudobnú párty zaútočili v sobotu palestínski militanti na motorkách, spustili paľbu na stovky účastníkov a niektorých zabili, uviedli svedkovia pre izraelský denník Haarec. Niektorí účastníci už pritom začali z párty utekať, pretože počuli raketovú paľbu. Pri streľbe militantov utrpeli mnohí zranenia, mnohí sú stále nezvestní a skrývajú sa. 

Izraelské veľvyslanectvo v Londýne oznámilo, že 26-ročný rodený Londýnčan Marlowe je nezvestný, ale nie je potvrdené, že ho militanti uniesli do pásma Gazy a že ho tam zadržiavajú ako rukojemníka. Muž sa pred dvoma rokmi presťahoval do Izraela. Izraelská veľvyslankyňa v Spojenom kráľovstve Cipi Hotovelyová potvrdila len to, že britský občan "je v Gaze". 

"Izraelská vláda robí všetko, čo môže, aby pomohla zadržiavaným rukojemníkom a každému občanovi, ktorého vzali, vrátiť sa domov," dodala. Británia tiež oznámila, že pre vládu je prvoradou úlohou zaistiť bezpečnosť nezvestného Brita a ďalších britských občanov v Izraeli. Vláda má informácie, že britské rodiny sa musia skrývať v únikových a ochranných miestnostiach, dokonca aj s desaťdňovým bábätkom, a že militanti zajali ako rukojemníkov mnoho zahraničných občanov.

aktualizované 13:21 Palestínsky útok pripravil o život najmenej 350 Izraelčanov

O najmenej 350 mrvých dnes v Izraeli po rozsiahlom útoku palestínskeho radikálneho hnutia Hamas informujú dnes izraelské médiá. Zranených je medzi Izraelčanmi skoro 2000, z ktorých 280 bolo podľa televízie N12 vo vážnom stave. Boje v okolí Pásma Gazy trvajú už vyše 30 hodín.

aktualizované 13:00 Pápež František vyzýva na ukončenie útokov a násilia

Pápež František dnes vyzval na ukončenie útokov a násilia v Izraeli a Gaze. Terorizmus a vojna nevyriešia žiadne problémy, ale prinesú len ďalšie utrpenie a smrť nevinných ľudí, povedal pápež vo svojej týždňovej príhovore k vericiam. "S obavami a zármutkom sledujem, čo sa deje v Izraeli," povedal pápež a vyjadril solidaritu s príbuznými obetí. "Vojna je porážka, iba porážka. Modlíme sa za mier v Izraeli a Palestíne," dodal.

Pápež František
Zobraziť galériu (7)
Pápež František  (Zdroj: SITA/AP)

aktualizované 12:55 Ukrajinskí obrancovia zverejnili video na podporu Izraelu.

aktualizované 12:16 Vplyv konfliktu na ceny ropy by podľa analytikov mohol byť obmedzený

Ceny ropy by v reakcii na útok palestínskych ozbrojencov z Hamasu na Izrael mohli v pondelok prudko vzrásť. Celkový vplyv útoku ale bude pravdepodobne obmedzený. Povedali to spravodajskej televízii CNBC odborníci na energetiku. To však podľa nich platí iba za predpokladu, že konflikt nebude ďalej eskalovať.

"Po pondelkovom otvorení trhov možno uvidíme prudký rast cien ropy," uviedla riaditeľka spoločnosti Vanda Insights Vandana Hariová. Bude to určitá riziková prirážka, kým sa trh nepresvedčí, že udalosť nespustí reťazovú reakciu a dodávky ropy a plynu na Blízkom východe to nezasiahne.

aktualizované 12:12 Palestína vyzýva na mimoriadne zasadnutie Ligy arabských štátov – Wafa. 

Podľa publikácie je žiadosť o stretnutie diktovaná "brutálnou a pokračujúcou izraelskou agresiou proti palestínskemu ľudu". Ligu tvorí 22 krajín vrátane Egypta, Iraku a Saudskej Arábie.

aktualizované 11:50 Izraelská armáda zabránila útoku palestínskych militantov na pláž

Vojaci izraelskej námornej pechoty zabránili v nedeľu novému útoku piatich palestínskych militantov z pásma Gazy na izraelskom území, uviedli zdroje z armády. Informuje agentúra DPA. "Vojaci námornej pechoty izraelských ozbrojených síl (IDF) spozorovali päť teroristov, ktorí sa ukrývali v oblasti pláže Zikim na izraelskom území," uviedol hovorca IDF. Pláž sa nachádza na izraelskom pobreží Stredozemného mora. Izraelské ozbrojené sily na teroristov zaútočili a zabránili im preniknúť do civilných oblasti, dodal hovorca. Izraelský rozhlas informoval, že osoby boli zabité, ale hovorca to nevedel potvrdiť. 

aktualizované 11:27 Egyptský policajt začal strieľať na izraelských turistov

Policajný dôstojník údajne vystrelil zo svojej osobnej zbrane na izraelskú turistickú skupinu v oblasti Mansheya v egyptskej Alexandrii. Predbežne boli zabití dvaja Izraelčania.

aktualizované 10:54 Počet obetí v pásme Gazy sa zvýšil na 313

Počet obetí konfliktu v pásme Gazy sa v nedeľu zvýšil na 313. Izraelská armáda pokračuje v evakuácii civilistov. Informuje agentúraAP a AFP. Ministerstvo zdravotníctva v pásme Gazy hlásilo 313 obetí a najmenej 1990 zranených z radov Palestínčanov. Medzi obeťami a zranenými sú aj deti. Hlavný hovorca izraelskej armády Daniel Hagari pre AP v nedeľu povedal, že izraelská armáda zabila stovky teroristov a ďalšie desiatky zajala.

aktualizované 10:36 Izraelská armáda chce do pondelka evakuovať obce blízko Pásma Gazy

Izraelská armáda má za úlohu do 24 hodín evakuovať všetkých obyvateľov obcí v blízkosti Pásma Gazy, kde pokračujú boje s palestínskymi ozbrojencami. Uviedol to hlavný hovorca ozbrojených síl Daniel Hagari. Do oblasti podľa neho boli vyslané desaťtisíce vojakov, informuje agentúra AFP.

aktualizované 10:16 Putin podnecuje konflikty

Podľa Richarda Kempa, plukovníka britskej armády na dôchodku, vojna v Izraeli nie je len brutálnym útokom teroristov z Gazy. „Putin, ktorý nie je ochotný priamo spolupracovať s NATO, namiesto toho podnecuje konflikty medzi Azerbajdžanom a Arménskom, Srbskom a Kosovom, v západnej Afrike a teraz v Izraeli,“ poznamenáva Kemp.

aktualizované 9:47 Čína vyzvala na upokojenie situácie v Izraeli a Rusi požadujú okamžité prímerie

Čína vyjadrila znepokojenie nad situáciou v Izraeli, ktorý v sobotu napadli militanti z palestínskeho hnutia Hamas, a vyzvala na zastavenie paľby. Rusko obe strany konfliktu požiadalo, aby sa usilovali o dosiahnutie okamžitého prímeria. Informuje správa agentúry AFP.

"Čína je hlboko znepokojená so súčasným stupňovaním napätia a násilia medzi Palestínou a Izraelom," uviedlo čínske ministerstvo zahraničných vecí. Peking všetky zúčastnené strany vyzval, aby zachovali pokoj a zdržanlivosť, okamžite zastavili paľbu, chránili civilistov a zabránili ďalšej eskalácii.

Zároveň skonštatoval, že opakované zrážky medzi Palestínčanmi a Izraelom názorne ukazujú, že dlhodobá stagnácia mierového procesu je neudržateľná. Základné východisko z palestínsko-izraelského konfliktu podľa Číny spočíva v realizácií dvojštátneho riešenia, a teda vo vytvorení nezávislého palestínskeho štátu.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí v sobotu žiadalo zastavenie ozbrojených útokov a dosiahnutie okamžitého prímeria medzi bojujúcimi stranami. Izrael aj Palestínčania by mali podľa Moskvy začať rokovací proces zameraný na nastolenie "komplexného, trvalého a dlho očakávaného mieru". Tento konflikt je podľa hovorkyne ruského rezortu diplomacie Marie Zacharovovej možné vyriešiť jedine diplomatickou cestou, nie silovými zložkami.

Rusko podľa Zacharovovej uprednostňuje rokovania, ktoré by viedli k zriadeniu nezávislého palestínskeho štátu v rámci hraníc z roku 1967 s hlavným mestom vo východnom Jeruzaleme Námestník ruského ministra zahraničných vecí Michail Bogdanov po sobotňajšom útoku vyzýval bojujúce strany na zdržanlivosť. "Sme v kontakte so všetkými. S Izraelčanmi, Palestínčanmi, Arabmi. Je to nečakané zhoršenie situácie. Keby sme to očakávali, nedovolili by sme to," dodal.

aktualizované 9:35 IDF zasiahli budovu šéfa Hamasu.

aktualizované 9:15 Tvrdé boje pokračujú

Ozbrojené krídlo palestínskeho radikálneho hnutia Hamas dnes oznámilo, že jeho príslušníci stále zvádzajú tvrdé boje na viacerých miestach Izraela. Vyhlásenie podľa agentúry Reuters spomína obce blízko Pásma Gazy vrátane miest Sderot a Ofakim alebo dedinu Beeri, kde sa podľa Izraelčanov v noci podarilo zachrániť desiatky ľudí zadržiavaných ozbrojencami. Izrael je "stále vo vojne", povedal Hecht. "Stále dokončuje snahy prevziať plnú kontrolu nad izraelským územím a komunitami," citovala ho spravodajská spoločnosť BBC.

aktualizované 9:10  V Berlíne oslavovali útok

Niekoľko desiatok ľudí v Berlíne v noci na dnes oslavovalo útok palestínskeho radikálneho hnutia Hamas na Izrael, polícia zhromaždenie kvôli skandovaniu nenávistných protiizraelských hesiel rozpustila. V sobotu počas dňa zase palestínski aktivisti rozdávali v Berlíne sladkosti. Sami na sociálnej sieti X uviedli, že je to na oslavu víťazstva odporu proti Izraelčanom. Spolková ministerka obrany Nancy Faeserová už počas soboty oznámila, že z preventívnych dôvodov Nemecko posilnilo stráženie židovských objektov.

Viac o téme: ObeteVojnaútok IzraelGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu