Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ďalšia šokujúca debata v ruskej štátnej televízii: Propagandisti majú zmätok z neúspechu, ale hovoria o dobytí Berlína

Bývalý politik Igor Markov nemá jasno v tom, kto začal vojnu na Ukrajine.
Bývalý politik Igor Markov nemá jasno v tom, kto začal vojnu na Ukrajine. (Zdroj: Rossija 1, Screenshot)

MOSKVA - Zdá sa, že samotní propagandisti Vladimíra Putina nemajú jasno v tom, aké ciele Rusko v súčasnosti sleduje. V talkshow Vladimira Solovjova nedávno diskutovali o invázii do Berlína, Washingtonu a Kyjeva.

Už je to 19 mesiacov, čo Vladimir Putin nariadil inváziu na Ukrajinu. Rusko stále nehovorí o „vojne“, ale o „špeciálnej vojenskej operácii“ na denacifikáciu Ukrajiny. Aj štátne médiá ovládané Kremľom sa len zriedka odchyľujú od tejto línie.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 581 (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ/General Staff of the Armed Forces)

Zdá sa, že niektorým Putinovým propagandistom nie je celkom jasné, aké ciele Rusko vojnou na Ukrajine vlastne sleduje. V poslednom vydaní talkshow Vladimira Solovjova panoval veľký zmätok okolo cieľov Vladimira Putina. Americká novinárka Julia Davis sledovala ruskú politickú diskusiu, preložila úryvok z programu a zdieľala ho na Twitteri.

„V Rusku sa propagandisti v relácii Vladimira Solovjova snažili pochopiť ciele Ruska a snažili sa prísť na to, či chcú zabrať Kyjev alebo Berlín a Washington?“ napísala Julia Davis ku krátkemu videu. Komunitu na Twitteri zjavne zmätení kremeľskí agitátori pobavili a zosmiešnili ich ambície zaútočiť na iné krajiny.

"Myslím, že sa ani nepriblížia k Časiv Jar, tak ako sa preboha majú dostať do Berlína?" vtipkoval jeden používateľ na Twitteri. "Všimol si, že držia pás dlhý 800 km a hlboký 80 km. To je všetko! Keď sa toto všetko skončí, bude to vyzerať veľmi hlúpo," poznamenal ďalší. Iný ho dokonca ľutoval, pretože nerozumie ani Putinovým cieľom: "Nemôžem byť na ne príliš prísny, pretože sám mám problém pochopiť ciele Ruska."

K slovu sa prihlásil aj ďalší propagandista

"Mali by sme mať jasné ciele a úlohy," vyhlásil v talkshow Igor Markov. „Čo vlastne chceme?“ „demilitarizáciu“ a „denacifikáciu“ Ukrajiny, ako ju propaguje Putin, to je všetko veľmi dobré, hovorí Markov, ale čo to znamená?

„Zaberieme Kyjev alebo čo? Nemôžeme našim vojakom povedať, kde má visieť naša ruská vlajka? Môžeme definovať jasný cieľ, ktorému každý rozumie?“ zúril Markov. „Aspoň v Berlíne,“ vlajka by mala visieť na koniec, „a chcem to aj vo Washingtone. Je čas urobiť jasné hodnotenia, aký to má zmysel?“ hovorí viditeľne rozrušený Markov.

A kým sa rozčuľoval, v priamom prenose prišlo aj nepríjemné prerieknutie: Markov chce prijať podmienky vojny, „ktorú sme vyhlásili“, keď ho moderátor rýchlo preruší: „Myslíš vojnu, ktorá nám bola vyhlásená,“ rýchlo ho opravil Solovjov.

„Áno, áno, vojna, ktorú nám vyhlásil Západ, to som povedal,“ rýchlo sa opravil Markov a pokračoval v rozprávaní o tom, ako by sa Rusko malo pripraviť aj na priamu hrozbu zo strany USA.

Scéna, ktorá ukazuje, že ani pre najskúsenejších ruských propagandistov nie je vždy ľahké rozpoznať Putinove vojnové ciele. Alebo zachovať imidž Ruska, ktoré sa len bráni – a samo vojnu nezačalo.

Viac o téme: PropagandaVojna na UkrajineVladimir SolovjovIgor Markov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu