Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Z Rakúska rovno do Petrohradu: Exministerka si život v Rusku pochvaľuje, všetko to začalo tancom s Putinom!

Karin Kneisslová tancuje v Vladimirom Putinom
Karin Kneisslová tancuje v Vladimirom Putinom (Zdroj: SITA/Roland Schlager/Pool Photo via AP)

VLADIVOSTOK - Bývalá rakúska ministerka zahraničných vecí Karin Kneisslová, ktorá v roku 2018 tancovala s Vladimirom Putinom na svojej svadbe, oznámila, že sa sťahuje do Petrohradu, kde plánuje pokračovať v think tanku. Informovala o tom aentúra TASS.

Kneisslová, exiministerka zahraničných vecí v Rakúsku, ktorá sa dostala na titulné stránky svetových médií v roku 2018 po tom, čo si na svoju svadbu v rakúskom vinohrade pozvala aj Putina, v auguste uviedla, že si prenajala dom v Rusku, v dedine Petrušovo v Rjazaňskej oblasti a pochvaľovala si tamojšiu atmosféru.

Teleky o úspechu Bratislavských divadelných dní v Bruseli (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Na jednom z miestnych podujatí sa lámanou ruštinou snažila povedať, že toto je jej svet. “Keď sa pozerám na sliepky, kačky a kozy na ulici – toto je aj môj svet, pretože som žila v malej dedine v Rakúsku,” povedala miestnym obyvateľom v príhovore.

Kneisslová v júni predstavila nový think-tank (organizáciu, ktorej časť expertov sa zaoberá vysoko synergistickým výskumom a poradenstvom v oblasti vedy, technológie alebo priemyslu) pri Petrohradskej štátnej univerzite, ktorého sa stala predsedníčkou. Centrum GORKI, čo je skratka pre Geopolitické observatórium kľúčových otázok Ruska, má "priblížiť univerzitu diplomatickým kruhom" a "pomáhať definovať politiku Ruskej federácie" prizmou Blízkeho a Stredného východu, na ktorý bola 58-ročná Kneisslová pred vstupom do politiky špecialistkou. "Centrum GORKI som spoluzaložila a vediem ho. Keďže je tam veľa práce a vyžaduje si to veľa pozornosti, nemôžem to robiť len tak mimochodom, rozhodla som sa kvôli tejto práci presťahovať do Petrohradu," uviedla rakúska exministerka z rokov 2017 až 2019 na ekonomickom fóre vo Vladivostoku.

Po odchode z vlády sa Kneisslová v roku 2021 stala členkou správnej rady ruského ropného gigantu Rosnefť. Funkciu opustila po ruskej invázii na Ukrajinu. Na svojich stránkach uvádza, že "nedobrovoľne" odišla zo svojej rodnej krajiny, Rakúska, pretože čelila "neustálym vyhrážkam smrťou a mala faktický zákaz pracovať v Rakúsku".

Viac o téme: PutinRakúskoPetrohradKneisslováExministerka zahraničných vecí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu