Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Prekvapenie pre Putina: NATO plánuje najväčšie cvičenie od studenej vojny! Bude simulovať boj proti agresorovi

NATO plánuje cvičenie, ktoré bude priamo zamerané na možný ruský útok. Prezident Putin by mal prehodnotiť ďalšie kroky Zobraziť galériu (2)
NATO plánuje cvičenie, ktoré bude priamo zamerané na možný ruský útok. Prezident Putin by mal prehodnotiť ďalšie kroky (Zdroj: SITA/AP/Gavriil Grigorov, Facebook/Director of the Air National Guard )

BRUSEL – Najväčšie vojenské a obranné zoskupenie na svete plánuje v budúcom roku podniknúť cvičenie, ktorého sa majú zúčastniť desiatky tisíc vojakov z členských krajín. Putin sa musí mať na pozore, pretože jedným z manévrov by mal byť aj boj proti agresorovi.

archívne video

Poslanci zo Smeru o odchode prezidentky Zuzany Čaputovej na samit NATO (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Severoatlantický pakt známy tiež pod skratkou NATO plánuje v budúcom roku 2024 spoločné cvičenie. Ako píše Financial Times, jeho súčasťou budú desiatky lodí, zbraňových systémov a tisíce vojakov. Počas rôznych manévrov sa bude simulovať aj odrazenie agresora, ktorý by zaútočil na niektorého z jeho aliancie. 

Occasus

Chod udalostí vyvolala ruská invázia na Ukrajinu, ktorá pokračuje neprerušene od 24. februára 2022. NATO sa preto bude snažiť vyvinúť na Ruskú federáciu tlak. Vojenské cvičenie Steadfast Defender by malo podľa plánu začať na jar budúceho roku. Zúčastní sa ho celkovo 40-tisíc vojakov, ktorí si vyskúšajú simulovaný boj vo vyše 700 leteckých misiách podľa vzoru ruského útoku skupiny Occasus. Ako informuje turecká spravodajská agentúra Anadolu Ajansi, Occasus bola použitá už pri tohtoročnom cvičení Air Defender 2023.

Cvičenie bude využívať reálne geografické údaje na vytvorenie čo najreálnejšieho prostredia. Okrem členov NATO sa zapojí aj Švédsko, teda sa ho zúčastní celkom 32 krajín. Svoje územie vojenské manévre poskytli Nemci, Poliaci aj pobaltské štáty. Potrvá od februára do marca a odštartuje etapu nových strategických výcvikov NATO, kedy počas jedného roka prebehnú až dva podobné cvičenia. Doteraz to bolo jedno. 

Čo už vieme 

NATO plánuje podľa generálneho tajomníka Jensa Stoltenberga zvýšiť svoje kapacity zo 40-tisíc na 300-tisíc vojakov. "Cieľom je posunúť alianciu smerom k ťažkým bojom na rozdiel od súčasných menej náročných misií na Balkáne a Blízkom východe," vysvetlil. Po tomto vyhlásení sa krajiny v júli vo Vilniuse dohodli na vytvorení "spojeneckých síl s okamžitou reakciou".

Jens Stoltenberg
Zobraziť galériu (2)
Jens Stoltenberg  (Zdroj: SITA/AP Photo/Olivier Matthys)

NATO rozmiestnilo mnohonárodné prápory v pobaltských štátoch, aby v prípade invázie spomalili postup akéhokoľvek agresora. Je známe, že v tomto regióne sa nachádza ruská námorná základňa Kaliningrad. Nemecko v júni uviedlo, že v Litve natrvalo ponechá 4000 vojakov. 

Viac o téme: CvičenieNemeckoNATOPoľskoPobaltie2024OccasusSteadfast Defender
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu