Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Zastrašenie Ruska je hlavným cieľom! Európa zažije najväčšie vojenské manévre od Hitlera: NATO posilní aj Japonsko

Defender 23, najväčšie letecké cvičenie v histórii NATO
Defender 23, najväčšie letecké cvičenie v histórii NATO (Zdroj: Facebook/NATO Allied Air Command)

BERLÍN – Tento týždeň sa v Európe začína najväčšie vojenské cvičenie NATO. Air Defender 23 bude pod taktovkou USA prevažne z Nemecka a potrvá do 23. júna. Zúčastní sa ho 25 členských krajín, kandidát pre vstup Švédsko, aj Japonsko a približne 250 vojenských lietadiel. NATO plánovalo túto akciu už od roku 2018 a nie je namierená proti konkrétnemu nepriateľovi.

archívne video

Český prezident Petr Pavel na návšteve v Lešti: Je potešujúce vidieť fungovať projekt, ktorý vznikal v čase, keď som pôsobil ako predseda vojenského výboru NATO (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Vojenské cvičenie Defender 23 je vedené v Európe a Afrike armádou USA. Cieľom je strategické rozmiestnenie kontinentálnych síl, použitie armádnych vopred pripravených zásob a spolupráca so spojencami a partnermi. Ako informuje DVIDS (Defense information Distribution Service), od 22. apríla do 23. júna, bude USAREUR-AF demonštrovať svoju schopnosť rýchlej reakcie bojovej sily vo východnej Európe, zvýšenie priamej paľby NATO na veľké vzdialenosti, testovanie pripravenosti jednotiek a využitie schopnosti hostiteľskej krajiny na zvýšenie operačného dosahu. 

Podľa Air Force Reserved Command zahŕňa cvičenie DEFENDER viac ako 7 000 amerických a 17 000 členských vojakov a vojačiek aliancie z viac ako 25 krajín. Okrem toho tu bude prítomné aj Japonsko a kandidátska krajina pre vstup, Švédsko. Prvé aktivity vo vzdušnom priestore začali pod vedením americkej armády v 10 európskych krajinách už v máji. Spoločne s Air Forces Africa podporujú túto akciu hneď niekoľkými spôsobmi.  

Bojové lietadlá

Do cvičenia sa zapojí šesť bombardérov C-17 Globemaster III zo 62. leteckej brigády veliteľstva leteckej dopravy v Lewis-McChord vo Washingtone a tri lietadlá C-130 Hercules zo 403. letky vzdušných síl so sídlom v Keesler, Mississippi. 

521. Air Mobility Operations Wing na nemeckej základni v Rammstein velí operáciám strategickej leteckej prepravy na 19 pevných miestach v Európe, Afrike a na Strednom východe. Dve skupiny budú nasadené na leteckú základňu Larissa v Grécku, jeden na základňu Zaragoza v Španielsku a ďalší personál sa pripojí k 724. letke na základni Aviano v Taliansku. Budú predstavovať podporu v podobe údržby lietadiel, či riadenie strojov na miesto cvičenia. Celkovo bude použitých viac ako 23 rôznych typov lietadiel. Najväčšiu časť poskytuje americká letecká národná garda. 

Účastníci

Podľa Bundeswehr sa cvičenia zúčastní týchto 25 krajín: Belgicko, Bulharsko, Chorvátsko, Česká republika, Dánsko, Estónsko, Fínsko, Francúzsko, Nemecko, Grécko, Maďarsko, Taliansko, Japonsko, Lotyšsko, Litva, Holandsko, Nórsko, Poľsko, Rumunsko, Slovinsko, Španielsko, Švédsko, Turecko, Spojené kráľovstvo, Spojené štáty americké.

Priestor "Východ" bude dočasne vyhradený pre vojenské využitie v čase od 10:00 do 14:00, "Juh" medzi 13:00 a 17:00 a "Sever" medzi 16:00 h a 20:00. V noci ani cez víkendy sa neuskutočnia žiadne cvičné lety. Najnovšie výsledky poslednej simulácie Eurocontrolu o vplyve Air Defender na civilné letectvo ukázali, že netreba očakávať zrušenie letov, ale nanajvýš meškanie.

Séria troch cvičení

DEFENDER 23 je mnohonárodné spoločné cvičenie pod velením USEUCOM určené na budovanie pripravenosti a interoperability medzi spojencami a partnermi USA a NATO. Pozostáva z troch samostatných, ale súvisiacich cvičení. Sú nimi Swift Response, Immediate Response a Sabre Guardian. Každé sa zameriava na niečo iné. Swift Response testuje schopnosť účastníkov vykonávať tri samostatné, ale súčasne spoločné vzdušné operácie s násilným vstupom.

Immediate Response umožňuje zúčastneným národom a jednotlivcom prepracovať sa cez zložitý systém rýchleho budovania bojovej sily prichádzajúcej z USA a Saber Guardian ponúka jedinečné výzvy, ako je vedenie jednotlivých línií, sporné prechody cez vodné prekážky a operácie na získanie kľúčových cieľov v teréne. 

DEFENDER 23 vedie americká armáda v Európe a Afrike. USAFE-AFAFRICA je podporné velenie. Rozsiahly presun jednotiek a vybavenia z USA zahŕňa rozsiahlu podporu zo strany každej hostiteľskej krajiny. Je to len dôkazom záujmu o európsku vojenskú pripravenosť a obranu. 

Viac o téme: CvičenieNemeckoNATOEurópaDefender 23
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu