Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Havaj trápili silné požiare: Počet nezvestných klesol na 66: Existuje však ďalších 80 mien

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP/Alan Dickar)

HONOLULU - Mesiac po vypuknutí ničivých lesných požiarov na havajskom ostrove Maui klesol počet nezvestných na 66, oznámil v piatok guvernér Havaja Josh Green, dodajúc, že počet obetí zostáva nezmenený na 115. Informuje správa vydaná agentúrou AP. Nový počet predstavuje výrazný pokles oproti predchádzajúcemu týždňu, keď úrady uvádzali, že stále nezvestných je 385 ľudí.

Polícia na Maui zatiaľ zverejnila mená 55 mŕtvych. Z nich 22 boli sedemdesiatnici a 13 šesťdesiatnici. Na zozname mien bola aj jedna obeť mladšia ako 10 rokov. Keďže asi polovica zosnulých stále nebola identifikovaná, Green povedal, že očakáva, že mená na zozname nezvestných sa budú významne prekrývať s pozostatkami tiel, ktoré už boli nájdené. Neočakáva preto, že počet obetí výrazne stúpne.

Existuje ďalších 80 mien

Policajné oddelenie na Maui v piatok uviedlo, že okrem 66 osôb, ktoré americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) uviedol ako nezvestných, existuje ďalších 80 mien potenciálne nezvestných ľudí, ktorých dôveryhodnosť úrad preveruje. V týchto prípadoch neboli ohlasujúcej strane poskytnuté žiadne informácie alebo nebola k dispozícii ohlasujúca strana na poskytnutie ďalších podrobností.

Guvernér Havaja Josh Green
Zobraziť galériu (2)
Guvernér Havaja Josh Green  (Zdroj: SITA/AP/Audrey McAvoy)

Guvernér uviedol, že v najbližších týždňoch začnú úrady plánovať sprevádzané návštevy pre obyvateľov, aby sa mohli vrátiť a skontrolovať si svoj majetok. Ľudia budú musieť byť pri návšteve opatrní, povedal, pretože popol je toxický. Lesné požiare na Maui boli v Spojených štátoch označené za najsmrteľnejšie za uplynulé storočie. Plamene zdevastovali mesto Lahaina na západnom pobreží ostrova, kde žilo približne 12.000 ľudí.  

Viac o téme: NezvestníPožiareHavaj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu