Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

HRÔZA na mori! Užívali si vysnenú plavbu, keď turistov napadla desiatka žralokov: Mrazivé detaily

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

CANBERRA - Traja námorníci sa počas plavby okolo Zeme vo štvrtok museli uchýliť do bezpečia na austrálsku pevninu, pretože ich katamaran takmer potopili útoky žralokov v Koralovom mori. Informujeme o tom podľa správy agentúry AP.

Austrálsky úrad pre námornú bezpečnosť (AMSA) koordinoval záchranu dvoch Rusov a jedného Francúza, ktorí v stredu aktivovali núdzový signál asi 835 kilometrov juhovýchodne od austrálskeho mesta Cairns v štáte Queensland. Trojicu námorníkov neskôr zachránila nákladná loď plaviaca sa pod panamskou vlajkou, ktorá ich vo štvrtok vysadila v prístave Mooloolaba.

Oba nafukovacie trupy ich deväťmetrového katamaranu boli poškodené po niekoľkých útokoch žralokov. Zrejme išlo o žraločka brazílskeho - malý druh, ktorý nie je považovaný za nebezpečného pre človeka. Letecké zábery zo záchrany námorníkov zachytávajú ich ťažko poškodenú loď, pričom jednému z trupov katamaranu chýbala celá predná časť.

Podľa jedného zo zachránených námorníkov Stanislava Beriozkina si žraloky loď pomýlili s veľrybou. Posádka podľa neho bola pripravená na žraloky, no nie na také množstvo. "Bolo ich veľa, možno 20 alebo 30, možno viac," povedal. Beriozkin s kolegami na ochranu nafukovacích trupov katamaranu použili ochranný dvojvrstvový materiál. Niektoré zo žralokov však podľa neho vyskočili a hrýzli do častí nad touto ochranou vrstvou.

Dvaja Rusi - Beriozkin a Jevgenij Kovalevskij - a Francúz Vincent Thomas Garate vyplávali na svoju cestu okolo sveta z ruského Petrohradu 1. júla 2021. Problémy so žralokmi mali počas plavby z Vanuatu.

Viac o téme: LoďNámorníciŽralokyKoralové more
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu