Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Niektoré oblasti Grécka naďalej trápia lesné požiare: Vynútili si rozsiahle evakuácie

Požiare na Rodose
Požiare na Rodose (Zdroj: SITA/AP Photo/Petros Giannakouris)

ATÉNY - Grécki hasiči naďalej bojujú s lesnými požiarmi, ktoré si dosiaľ vyžiadali dve ľudské obete a vynútili si rozsiahle evakuácie. Informuje správa agentúry AFP.

Požiare vyčíňajú na severovýchode Grécka, na ostrovoch Eubója a Kythnos a v stredogréckej oblasti Boiótia (Viotia) severne od Atén. Hasenie komplikujú silný vietor a teploty dosahujúce až 41 stupňov Celzia. Hovorkyňa hasičského zboru pre AFP uviedla, že evidujú deväť aktívnych frontov s tým, že ide o podobnú situáciu ako v júli.

archívne video Slovenskí hasiči sa vrátili po deviatich dňoch z Grécka

Slovenskí hasiči sa vrátili po deviatich dňoch z Grécka (Zdroj: Topky/Maarty)

Plamene ohrozovali aj národný park Dadia

Už štvrtý deň vyčíňa rozsiahly lesný požiar neďaleko prístavného mesta Alexandrupoli, kde úrady v pondelok neskoro večer nariadili evakuáciu nemocnice. Pobrežná stráž uviedla, že evakuovali 65 pacientov. Na ostrove Eubója úrady v pondelok večer evakuovali priemyselné mesto Nea Artaki, kde požiar poškodil farmy s chovom  hydiny a ošípaných.

Plamene ohrozovali aj národný park Dadia, kde našli telo muža, zrejme migranta. V oblasti Boiótia zase prišiel o život pastier. Veľmi horúce a suché podmienky zvyšujúce riziko vzniku požiarov budú podľa meteorológov v Grécku pretrvávať až do piatka.

Viac o téme: PožiareGréckoEvakuácie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu