Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Sorosova nadácia zmení stratégiu: Obmedzí financovanie v EÚ! Dokazujú to uniknuté e-maily

George Soros
George Soros (Zdroj: SITA/AP/Francois Mori)

PRAHA - Nadácia Open Society Foundations (OSF), založená miliardárom a finančníkom Georgeom Sorosom, plánuje stiahnuť alebo ukončiť veľkú časť svojej činnosti v Európskej únii a zamerať sa na iné časti sveta. Uviedla to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na interný e-mail zaslaný zamestnancom, ktorý videla. Toto rozhodnutie znamená, že OSF sa odchýli od práce súvisiacej s vnútornými európskymi záležitosťami a zameria sa na región v kontexte širších globálnych problémov.

archívne video

Mali sme pravdu, Sorosove peniaze ovplyvňujú dianie na Slovensku, tvrdí Robert Fico (Zdroj: Topky/Maarty)

"V konečnom dôsledku nové schválené strategické smerovanie predpokladá stiahnutie a ukončenie veľkej časti našej súčasnej práce v rámci Európskej únie a presunutie nášho zamerania a prideľovania zdrojov do iných častí sveta," uvádza sa v e-maile. Tento krok podľa neho nie je "nie je reflexiou minulej práce a mnohých prínosov zamestnancov v priebehu rokov", ale skôr rozhodnutím zameraným na budúce príležitosti s možným významným dopadom.

Nadácia v júni oznámila, že 93-ročný finančník Soros odovzdáva kontrolu nad svojím rozsiahlym impériom sedemdesiattriročnému synovi Alexandrovi, ktorý svoje meno spravidla skracuje na Alex. Nadácia, ktorá smeruje ročne asi 1,5 miliardy dolárov skupinám, ktoré podporujú napríklad ľudské práva vo svete a pomáhajú budovať demokraciu, v júli predstavila plány na prepustenie 40 percent svojich globálnych zamestnancov v rámci strategickej zmeny.

Naďalej bude podporovať skupiny občianskej spoločnosti v celej Európe

V internom e-maili nebolo uvedené, ako nadácia zmení spôsob financovania, ale jej hovorca uviedol, že skupina bude aj naďalej podporovať skupiny občianskej spoločnosti v celej Európe vrátane tých, ktoré sa zaoberajú vonkajšími záležitosťami EÚ, a zároveň zachová podporu európskych rómskych komunít. "Nadácia OSF mení spôsob svojej práce, ale moja rodina a nadácia OSF dlhodobo podporujú a zostávajú pevne odhodlané podporovať európsky projekt," uviedol Alex Soros, predseda nadácie Open Society Foundations, vo vyhlásení zaslanom e-mailom agentúre Reuters.

George Soros, maďarský Žid, ktorý emigroval po druhej svetovej vojne, zarobil svoje imanie v Spojených štátoch a dlhodobo podporuje skupiny presadzujúce liberálne, demokratické hodnoty a otvorené hranice vo východnej Európe. Preslávil sa tým, že v roku 1992 zarobil viac ako miliardu dolárov na stávke proti britskej libre. Organizácia bude aj naďalej financovať programy v Európe vrátane Ukrajiny, Moldavska, Kirgizska a západného Balkánu prostredníctvom národných nadácií, uviedol hovorca OSF. "V novom modeli bude väčšina našich grantov organizovaná na základe konkrétnych príležitostí na dosiahnutie dopadu, ktoré budú určené v najbližších mesiacoch," dodal hovorca.

Viac o téme: FinancovanieGeorge Soros
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu