Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Tajfún Khanun úraduje! Desiatky tisíc ľudí v ohrození: Veľká evakuácia, medzi nimi aj Slováci a Česi

Evakuácia účastníkov skautského festivalu jamboree v Puane. Sú medzi nimi aj Slováci a Česi
Evakuácia účastníkov skautského festivalu jamboree v Puane. Sú medzi nimi aj Slováci a Česi (Zdroj: SITA/AP/Choe Young-soo/Yonhap)

SOUL – Stretnutie desiatky tisíc skautov z celého sveta na medzinárodnom jamboree v juhokórejskom Soule muselo byť zrušené. Dôvodom je obava a nebezpečenstvo, ktoré so sebou prináša tropická búrka Khanun. Medzi skautmi sa nachádza aj slovenská a česká skupina.

archívne video

Slovenskí hasiči pokračujú v boji s požiarom na gréckom ostrove Rodos (Zdroj: Facebook/Hasičský a záchranný zbor)

Južná Kórea sa pripravuje evakuovať desiatky tisíc skautov z dejiska svetového jamboree, ku ktorému sa blíži tropická búrka Khanun. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na predstaviteľa Svetovej organizácie skautského hnutia (WOSM).

Slovenskí skauti

Koncom júla odcestovala do Južnej Kórey aj 86-členná delegácia zo Slovenska, informuje skauting.sk. Vedúci tím slovenského kontingentu nepretržite monitoruje situáciu spoločne s kórejskými organizátormi a WOSM na zaistenie bezpečnosti účastníkov. Pripravenosť táboriska nebola podľa viacerých návštevníkov pri príchode na Jamboree dostatočne dokončená.

 

Jamboree v Južnej Kórei začína 🇰🇷 Práve dnes otvorilo svoje brány 25. svetové stretnutie skautov, ktoré sa koná v...

Posted by Slovenský skauting on Tuesday, August 1, 2023

Počas stretnutia vedúcich delegácií na jamboree, bolo dňa 7. augusta oznámené, že v dôsledku očakávaných silných dažďov a vetra tajfúnu Khanun, ktorý môže postihnúť Kóreu v oblasti, kde sa nachádza aj táborisko jamboree, účastníci opustia areál skôr ako bolo plánované. Udeje sa tak v utorok 8. augusta, kedy sa všetci účastníci presunú na bezpečné miesta určené organizátormi. Tu bude dobrodružstvo skautingu pokračovať. Návrat účastníkov zo Slovenska je stále stanovený na 13. august. Presný plán odchodu z táboriska rieši organizátor spolu s WOSM a kórejskou vládou.

"Slovenská výprava je v poriadku a v priebehu najbližších 24 hodín sa bude presúvať na bezpečnejšie miesto," informovala v stredu 7. augusta tajomníčka Rady pre komunikáciu Slovenského skautingu Mária Dirgová. "Návrat účastníkov zo Slovenska je stále stanovený na 13. august. Presný plán odchodu z táboriska rieši organizátor spolu s WOSM a kórejskou vládou," doplnila.

Česká skupina 

Hovorkyňa českej organizácie Barbora Trojak dnes uviedla, že skauti sú na evakuáciu dobre pripravení, presun začne v utorok miestneho času. Predčasný odchod domov podľa nej nikto z Čechov neplánuje. České veľvyslanectvo v Soule objednalo desať autobusov pre českých skautov a 20 Ukrajincov. Hovorca ministerstva zahraničných vecí ČR Daniel Drake sa vyjadril, že už sú pripravené vyraziť do Soulu.

 

Podsadové stany, velikonoční kraslice, pomlázku a řehtačku, perníčky, české bonbóny, Krtečka, ježka v kleci, chodské...

Posted by Junák - český skaut on Sunday, August 6, 2023

Celosvetové stretnutie skautov, na ktoré sa vypravilo okolo 40 000 účastníkov z viac ako 150 krajín, vrátane 413 ľudí z Česka, sa od začiatku stretáva s úmornými horúčavami a so zlou organizáciou. Teraz hrozí, že rozľahlé táborisko už v strede miestneho času zasiahne silný vietor a dážď.

"Účastníci jamboree budú evakuovaní do náhradného ubytovania v Soule a jeho okolí. Česká výprava je na evakuáciu dobre pripravená, s touto eventualitou počítala a na krízových scenároch pracovala už niekoľko dní," povedala Trojak. Evakuácia bude zahájená v utorok ráno 8. augusta. "Jamboree týmto nekončí. Očakávame pokojný odchod a v Soule pokračovanie našich dobrodružstiev, aj keď v pozmenenej forme," doplnila. 

Vedenie výpravy je v neustálom kontakte so skautským ústredím v Česku aj s veľvyslanectvom Soulu. "Odlety domov sú plánované podľa pôvodných dát a nič sa nemení ani na cestovaní, ktoré majú skauti naplánované na dni po skončení jamboree," povedala Trojak.

Problémy od začiatku

Od začiatku akcie už museli byť ošetrené stovky účastníkov kvôli horúčave a niektoré výpravy sa rozhodli odísť. Juhokórejská vláda a organizátori opakovane uvádzajú, že ich prioritou je bezpečnosť a na miesto konania boli vyslané cisterny s vodou, zaistili klimatizované priestory a zdravotníkov.

Viac o téme: EvakuáciaTajfúnSkautiSoulSlováciČesiJužá KóreaKhanunJamboree
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu