Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

K japonskému ostrovu sa blíži tajfún Lan, sprevádza ho silný vietor a dažde

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/NASA Worldview, Earth Observing System Data and Information System (EOSDIS) via AP)

TOKIO - Blížiaci sa tajfún priniesol v pondelok do obcí na tichomorskom pobreží Japonska silný dážď a vietor. Tamojšie úrady vydali varovania pred zosuvmi pôdy a záplavami. Informujeme o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Očakáva sa, že tajfún Lan zasiahne najväčší japonský ostrov Honšu v utorok skoro ráno miestneho času (pondelok 23.00 h SELČ). V priebehu nasledovných 24 hodín by mal podľa japonskej meteorologickej služby do niektorých oblastí priniesť až 40 centimetrov zrážok.

Podľa meteorológov by v pondelok vietor mohol v nárazoch dosahovať rýchlosť až 162 kilometrov za hodinu a v utorok, keď zasiahne ostrov Honšu, až 180 kilometrov za hodinu. Tajfún by mal podľa všetkého najskôr zasiahnuť južný cíp polostrova Kii a následne pokračovať do vnútrozemia v smere k západojaponskému mestu Osaka.

Počasie v Japonsku
Zobraziť galériu (2)
Počasie v Japonsku  (Zdroj: SITA/AP Photo/Eugene Hoshiko)

V pondelok začala jedna z obcí prefektúry Wakajama vyzývať miestnych starších občanov, aby zvážili evakuáciu do verejných prístreškov. Blížiaci sa tajfún si na niektorých miestach vynútil aj zrušenie spojov verejnej dopravy. Dovolenkárom a cestujúcim v rámci Japonska počas tamojšieho tradičného sviatočného obdobia zvaného obon to spôsobilo nepríjemnosti. V tomto týždni sa totiž milióny Japoncov každoročne vracajú do svojich rodných miest, pričom niektorí si z tohto dôvodu aj skrátili dovolenku, aby sa stihli vrátiť pred príchodom tajfúnu.

Japonská letecká spoločnosť Japan Airlines informovala, že na pondelok zrušila 19 a na utorok až 240 letov. Obdobné zrušenie letov sa chystajú oznámiť aj konkurenčné aerolínie All Nippon Airways. V utorok majú byť pozastavené aj určité spojenia vysokorýchlostných rýchlovlakov šinkansen, a to najmä v oblastiach okolo veľkomiest Osaka a Nagoja na ostrove Honšu.

Viac o téme: PočasieTajfúnJaponskoLan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu