Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Hrozivé varovanie známeho lekára: Táto tichá pandémia zabije ročne milión ľudí!

Ara Darzi upozorňuje pred rezistenciou baktérií pre antibiotiká. Zobraziť galériu (2)
Ara Darzi upozorňuje pred rezistenciou baktérií pre antibiotiká. (Zdroj: profimedia.sk)

LONDÝN - Britský hviezdny chirurg bije na poplach. Dôvodom je tichá pandémia, ktorá je nebezpečnejšia ako koronavírus. Už teraz si každoročne vyžiada milión obetí.

Ara Darzi (63) je v Spojenom kráľovstve známym mužom. Bol prvým lekárom na ostrove, ktorý vykonával robotické operácie a využíval umelú inteligenciu na diagnostiku rakoviny krvi. Teraz má Darzi obavy.

archívne video

Pacientom v UNB s popáleninami vedia pomôcť pomocou prasacej kože (Zdroj: Facebook/Univerzitná nemocnica Bratislava)

Špičkový britský lekár nedávno prezradil, čo si myslí, že by mohla byť ďalšia globálna zdravotná hrozba: rezistencia na antibiotiká. Tá je podľa neho už teraz zodpovedná za milión úmrtí ročne. Okrem toho to vedie k neliečiteľným superbaktériám, hovorí v rozhovore pre Times.

Podľa Darziho je rezistencia na antibiotiká v mnohých ohľadoch „desivejšia ako koronavírus“. Môže sa stať, že v nemocniciach nebudú dostupné žiadne účinné antibiotiká na liečbu infekcie. Podľa chirurga to dokonca už prebieha.

„V roku 2028 zomrie na infekcie, ktoré sú odolné voči antibiotikám, toľko ľudí, koľko zomrelo na infekcie v roku 1928 pred objavením penicilínu,“ hovorí Ara Darzi. "Baktérie sú tu už tri miliardy rokov, dávno predtým, ako ľudstvo existovalo." Tie by prežili všetky možné podmienky a v budúcnosti budú „odolné aj voči antibiotikám“.

Hrozivé varovanie známeho lekára:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Darzi varuje, že antibiotiká sa dnes nadmerne užívajú. Lekári si to príliš uľahčili a predpisovali antibiotiká aj na prechladnutie, hoci tie sú vlastne určené len na liečbu bakteriálnych infekcií.

Nie je to však len ľudský problém. V niektorých častiach sveta sa antibiotiká dávali vo veľkom aj dobytku. To ešte viac zhoršilo problém.

Ara Darzi je natoľko znepokojený rezistenciou na antibiotiká, že dokonca založil svoje vlastné centrum na boj proti tejto „tichej pandémii“: Flemingovo centrum. Jeho otvorenie je naplánované na rok 2028. Patrónom centra je princ William.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu