Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vedci šteklili potkanov! Zarazí vás, čo odhalili: Bizarná štúdia prišla s prevratnými závermi

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BERLÍN – Zo všetkých spôsobov správania je hravosť jedným z najmenej pochopených na neurobiologickej úrovni. Hoci vedci majú približnú predstavu o tom, čo spúšťa strach, agresiu či zmyslové spracovanie, nevedia, ktoré nervové obvody sú základom hravosti. Teraz sa to pokúsili preskúmať za pomoci potkanov.

Na novom BMW platí pokuty, no teraz už prišiel o vodičák (Zdroj: Polícia SR - Bratislavský kraj)

„Nevieme, prečo sú mladé zvieratá a ľudia veľmi hraví, zatiaľ čo starší jedinci hravosť strácajú,“ povedal Michael Brecht z Humboldtovej univerzity. Vedci si vybrali potkanov na novú štúdiu, kde ich podrobili štekleniu. V rámci štúdie mali napríklad tiež naháňať ruku pričom monitorovali ich hlasové prejavy, podľa ktorých zisťovali, či sa bavia alebo nie, a porovnávali ich s bežnými zvukmi, píše Cosmos Magazine. Prečo vedci na experiment použili potkanov? „Vybrali sme potkany, pretože sú to veľmi hravé a šteklivé zvieratá. V tomto ohľade sa líšia od myší, ktoré nie sú veľmi hravé alebo šteklivé,“ vysvetlil Brecht.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Keď sa potkany bavia, vydávajú vysoké pískanie pri frekvencii 50 kHz, ktoré je pre ľudí nepočuteľné. V štúdii publikovanej v časopise Neuron výskumníci tiež merali aktivitu v rôznych subregiónoch ich mozgu. „Keď sme našli bunky v bočnom stĺpci PAG, ktoré silne reagovali na šteklenie a hru, mali sme prvý náznak, že táto štruktúra mozgu súvis s hrou,“ opísal Brecht. PAG je časť mozgu nazývaná periakvaduktálna sivá hmota, ktorú vedci identifikovali ako „hnaciu silu hravosti“. Keď PAG zablokovali, potkany už na hru a šteklenie nereagovali tak intenzívne. Zistili aj to, že túto reakciu potláčajú aj stresové podmienky.

Vedci porovnávali hlasové prejavy potkanov počas šteklenia a hry v uvoľnených podmienkach a po blokovaní aktivity v oblasti mozgu PAG injekciou vyvolávajúcou úzkosť alebo lokálne anestetikum. Vedci plánujú študovať hravosť aj na iných zvieratách, podľa nich medzi jednotlivými druhmi existujú veľké rozdiely. „Niektoré zvieratá, napríklad opice, sú veľmi hravé, zatiaľ čo myši, nie. Chceme študovať, či to súvisí s rozdielmi v mozgu, konkrétne v laterálnom stĺpci PAG,“ dodal Brecht.

Viac o téme: ŠtúdiaPotkanyŠteklenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu