Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

MIMORIADNY ONLINE Izraelské tanky obkľúčili východnú časť Rafahu: Z mesta utieklo približne 110-tisíc ľudí

Vysídlení Palestínčania prichádzajú do centra Gazy po úteku z mesta Rafah na juhu Gazy v Deir al Balah v pásme Gazy vo štvrtok 9. mája 2024. Zobraziť galériu (2)
Vysídlení Palestínčania prichádzajú do centra Gazy po úteku z mesta Rafah na juhu Gazy v Deir al Balah v pásme Gazy vo štvrtok 9. mája 2024. (Zdroj: SITA/AP Photo/Abdel Kareem Hana)

GAZA - Palestínska militantná organizácia Hamas v piatok skoro ráno oznámila, že jej delegácia, ktorá sa v Káhire zúčastňuje na rokovaniach o prímerí v Pásme Gaze, odcestovala z egyptskej metropoly do Kataru. Hamas dodal, že vývoj rokovaní teraz plne závisí od Izraela. Situáciu v Pásme Gazy sledujeme online.

Naživo z Gazy

archívne video

Fico kritizuje Európsku radu, že nemá postoj k situácii v Pásme Gazy (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

ONLINE

21:38 Juhoafrická republika (JAR) požiadala Medzinárodný súdny dvor (MSD), aby Izraelu prikázal stiahnuť sa z mesta Rafah na juhu Pásma Gazy. Vyplýva to zo súdnych spisov publikovaných v piatok, uvádza TASR podľa správy agentúry Reuters. JAR ešte koncom decembra zažalovala Izrael na pôde hlavného súdu OSN so sídlom v Haagu za to, že sa podľa nej dopustil porušenia dohovoru o genocíde.

21:30 Izrael prakticky odmietol návrh dohody o prímerí predložený sprostredkovateľmi a rokovania tým vrátil na úplný začiatok. V piatok to vyhlásilo palestínske hnutie Hamas. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters.

Rokovania o prímerí sa vo štvrtok skončili bez toho, aby priniesli dohodu. Hamas preto chce s palestínskymi frakciami prediskutovať ďalšiu vyjednávaciu stratégiu. Začiatkom týždňa vyhlásil, že súhlasí s návrhom dohody predloženým sprostredkovateľmi z Kataru a Egypta. Izrael ju predtým prijal, neskôr však vyhlásil, že návrh obsahuje prvky, ktoré považuje za neprijateľné.

"Vedenie hnutia (Hamas) sa poradí s vedením spriatelených palestínskych frakcií a prehodnotí svoju vyjednávaciu stratégiu. Zohľadní pri tom Netanjahuove správanie, odmietnutie dokumentu predloženého sprostredkovateľmi a tiež útok na mesto Rafah a okupáciu hraničného priechodu," vyhlásil Hamas.

18:07 Izraelská armáda dnes oznámila, že ráno pri bojoch v meste Gaza zomreli štyria jej vojaci. Informoval o tom server The Times of Israel (ToI), podľa ktorého sa tak počet padlých izraelských vojakov pri izraelskej ofenzíve v Pásme Gazy, ktorá sa začala vlani v októbri, zvýšil na 271.

17:30 Izraelský pozemný útok v meste Rafah na juhu Pásma Gazy by spôsobil humanitárnu katastrofu. V piatok to vyhlásil generálny tajomník OSN António Guterres po tom, ako vyjednávači opustili mierové rokovania v Káhire bez uzavretia dohody. TASR informuje na základe správy agentúry AFP. "Masívny pozemný útok v Rafahu by viedol k epickej humanitárnej katastrofe a úplne by zmaril našu snahu o poskytovanie pomoci ľuďom a odvrátenie hroziaceho hladomoru," vyhlásil šéf OSN počas návštevy kenskej metropoly Nairobi.

16:36 Izraelský bezpečnostný kabinet vo štvrtok večer schválil "mierne rozšíriť" operáciu armády v meste Rafah na juhu Pásma Gazy. Zároveň nariadil svojim vyjednávačom pokračovať v snahách o uzavretie dohody o výmene rukojemníkov s militantným hnutím Hamas. S odvolaním sa na server Axios o tom v piatok informovala agentúra Reuters.

13:16 Izraelské tanky dnes zablokovali hlavnú cestu oddeľujúcu východnú a západnú časť Rafáhu, čím prakticky obkľúčili celú východnú časť tohto mesta na juhu Pásma Gazy, píše agentúra Reuters. Vo východnej a severovýchodnej časti mesta sa dnes podľa obyvateľov takmer nepretržite ozývajú explózie a streľba a pokračujú intenzívne boje medzi izraelskou armádou a ozbrojencami z hnutia Hamas a Palestínskeho islamského džihádu.

11:23 Z mesta Rafáh, ktorému hrozí rozsiahla ofenzíva izraelskej armády, utieklo už približne 110-tisíc ľudí do oblastí, ktoré považujú za menej nebezpečné na úzkom palestínskom území. S odvolaním sa na vyhlásenie Úradu pre koordináciu humanitárnych záležitostí OSN (OCHA) to dnes uviedla agentúra AFP.

11:13 Agentúra pre námorné obchodné operácie Spojeného kráľovstva (UKMTO) v piatok uviedla, že obdržala správu o neúspešnom pokuse o únos lode približne 360 km východne od jemenského prístavného mesta Aden. Informuje o tom agentúra Reuters.

10:56 Úrad OSN pre palestínskych utečencov UNRWA uzavrel svoje sídlo vo východnom Jeruzaleme po tom, čo na jeho okraji miestni izraelskí obyvatelia založili požiar. S odvolaním sa na oznámenie UNRWA o tom dnes informovala agentúra Reuters.

9:47 Izrael plánuje v častiach mesta Rafáh na juhu Pásma Gazy vykonať niekoľko oddelených vojenských operácií namiesto rozsiahlej pozemnej ofenzívy, aby nerozhneval Spojené štáty a medzinárodné spoločenstvo. S odvolaním sa na egyptského armádneho činiteľa o tom informovali libanonské médiá.

8:28 Egyptský minister zahraničných vecí Sámih Šukrí a šéf americkej diplomacie Antony Blinken sa zhodli, že Izrael a palestínske militantné hnutie Hamas musia konať "flexibilne" v záujme dosiahnutia prímeria vo vojne v Pásme Gazy, uviedlo v piatok vo vyhlásení egyptské ministerstvo zahraničných vecí. Informuje o tom AFP.

7:50 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dúfa, že s americkým prezidentom Joeom Bidenom
dokážu prekonať svoje nezhody ohľadom vojny v Pásme Gazy. V rozhovore pre TV reláciu Dr. Phil Primetime Netanjahu pripomenul, že s Bidenom sa poznajú 40 rokov, pričom sa v mnohých záležitostiach zhodli a v iných tomu tak nebolo. Vyjadril nádej, že aj v prípade najnovších nezhôd sa im s Bidenom podarí prekonať ich.

6:45 Úrad OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA) vo štvrtok oznámil, že dočasne zatvoril svoju pobočku vo východnom Jeruzaleme. Došlo k tomu v dôsledku série útokov zo strany židovských osadníkov, informovala agentúra AFP.

6:44 Izraelská speváčka Eden Golanová vo štvrtok postúpila do sobotňajšieho finále súťaže Veľká cena Eurovízie, informovala v noci na piatok agentúra AFP. Izraelčanka sa do finále kvalifikovala napriek výzvam časti aktivistov a verejnosti, že interpretovi z Izraela by z dôvodu vojny v Pásme Gazy nemala byť tento rok vôbec umožnená účasť na hudobnom festivale.

6:43 Nemecký minister obrany Boris Pistorius vo štvrtok uviedol, že Berlín zvažuje podobné kroky ako Spojené štáty, ktoré pohrozili zastavením dodávok zbraní Izraelu, ak by izraelské jednotky začali s rozsiahlou operáciou v meste Rafah na juhu palestínskeho Pásma Gazy.

Vývoj rokovaní o prímerí má v rukách Izrael, tvrdí Hamas

Ako spresnila agentúra AFP, z vyhlásenia Hamasu vyplýva, že jeho delegácia vyjednávačov smeruje do Dauhy po tom, ako Izrael odmietol návrh predložený sprostredkovateľmi a vzniesol proti nemu námietky v niekoľkých hlavných bodoch. Hamas vo svojom vyhlásení adresovanom iným palestínskym frakciám deklaroval, že naďalej trvá na svojom návrhu. Dodal, že "v súlade s tým je teraz lopta úplne v rukách" Izraela.

Egyptská spravodajská stanica al-Kahíra prepojená s egyptskou vládou vo štvrtok informovala, že predstavitelia oboch táborov opúšťajú Káhiru po dvoch dňoch rokovaní zameraných na finalizáciu dohody o prímerí v sedem mesiacov trvajúcej vojne v Pásme Gazy.

Snahy Egypta a ďalších sprostredkovateľov, konkrétne Kataru a Spojených štátov, pokračujú smerom k zbližovaniu názorov oboch strán, dodal egyptský spravodajský portál s odvolaním sa na egyptský vysokopostavený zdroj. Hamas v pondelok uviedol, že akceptoval návrh na prímerie, ktorý predložili sprostredkovatelia.

Táto dohoda - podľa Hamasu - zahŕňala stiahnutie izraelských jednotiek z Pásma Gazy, návrat Palestínčanov vysídlených vojnou a výmenu rukojemníkov zadržiavaných militantmi za palestínskych väzňov internovaných v Izraeli s cieľom dosiahnutia trvalého prímeria. Úrad izraelského premiéra Benjamina Netanjahua vtedy označil tento návrh za vzdialený od základných požiadaviek Izraela, pričom však dodal, že vláda aj tak pošle vyjednávačov do Káhiry.

Agentúra AFP konštatovala, že Izrael sa bráni myšlienke trvalého prímeria a trvá na tom, že musí dokončiť svoju misiu, ktorou je rozloženie Hamasu do takej miery, aby pre židovský štát už nemohol predstavovať hrozbu.

Veľká operácia v Rafahu nebude znamenať porážku Hamasu, tvrdí Biely dom

Americký prezident Joe Biden sa domnieva, že veľká vojenská operácia Izraela v meste Rafah by neprispela k cieľu poraziť palestínske militantné hnutie v Hamas v Pásme Gazy. Uviedol to vo štvrtok Biely dom, informuje agentúra Reuters.

"Vtrhnutie do Rafahu podľa jeho názoru k tomuto cieľu neprispeje," povedal hovorca Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby novinárom. Izrael podľa jeho slov vyvíja na Hamas už značný tlak a proti zvyšným lídrov tejto skupiny možno zasiahnuť lepšími spôsobmi ako operáciou, ktorý významne ohrozí civilistov.

"Tvrdenie, že sa nejako odkláňame od Izraela alebo že nie sme ochotní mu pomôcť poraziť Hamas, jednoducho nezodpovedá faktom," zdôraznil Kirby. Najnovšie kolo rokovaní o dohode o prímerí a prepustení rukojemníkov v Gaze sa v Káhire skončilo bez vyriešenia rozporov, uviedol vo štvrtok vysokopostavený izraelský predstaviteľ. Izrael podľa neho naďalej mieni uskutočniť operáciu v Rafahu podľa plánu.

"Stále si myslíme, že existuje cesta vpred, bude si to však vyžadovať určité vodcovské schopnosti na oboch stranách," uviedol Kirby. "A bude si to na oboch stranách vyžadovať trocha morálnej odvahy konečne sa stretnúť pri stole a podpísať dohodu," dodal s tým, že americko-izraelské konzultácie o alternatívach k pozemnej operácii v Rafahu pokračujú.

Viac o téme: IzraelHamasPásmo GazyRafah
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu