Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Do Južnej Kórey sa blíži tajfún Kchanún: Evakuujú tak desaťtisíce skautov, medzi nimi sú aj Slováci

Japonsko sa pripravuje na silný tajfún
Japonsko sa pripravuje na silný tajfún (Zdroj: SITA/Kyodo News via AP)

SOUL - V Južnej Kórei evakuujú viac než 30.000 účastníkov celosvetového skautského stretnutia, ktoré organizátori predčasne ukončili pre výstrahy spojené s prichádzajúcim tajfúnom. Informuje správa agentúr AFP a AP.

"Svetová organizácia skautského hnutia (WOSM) dostala dnes ráno potvrdenie od juhokórejskej vlády, že pre všetkých účastníkov bude z dôvodu očakávaného tajfúnu Kchanún naplánovaný skorší odchod," uviedlo WOSM v pondelkovom vyhlásení.

Evakuácia pomocou autobusov

Evakuácia účastníkov pomocou autobusov sa začne v utorok ráno, uviedol námestník juhokórejského ministra vnútra a bezpečia. Dodal, že presun potrvá najmenej šesť hodín a väčšina evakuovaných skautov bude ubytovaná v ubytovacích zariadeniach v hlavnom meste Soul a jeho priľahlej metropolitnej oblasti.

Toto 25. svetové stretnutie skautov, ktoré je tiež známe pod názvom Jamboree, sa konalo v provincii Severná Čolla. Zúčastnilo sa na ňom približne 36.000 skautov pochádzajúcich zo 156 krajín sveta.  Rada pre komunikáciu Slovenského skautingu koncom júla informovala, že na Jamboree vycestuje aj 86 slovenských skautov.

Tajfún Kchanún dorazí vo štvrtok

Evakuácia bola ohlásená po tom, čo WOSM vyzvala Južnú Kóreu, aby skautov urýchlene evakuovala z oblasti, ktorú búrka zasiahne, a poskytla im všetko nevyhnutné do ich návratu do domovských krajín. Priebeh stretnutia skautov bol už skôr komplikovaný počasím, najmä horúčavami, pre ktoré z Jamboree počas víkendu predčasne odišli americkí a britskí skauti.

Juhokórejská meteorologická agentúra predpovedala, že tajfún Kchanún dorazí do Južnej Kórey vo štvrtok a prinesie so sebou vietor, ktorý bude dosahovať rýchlosť 118 až 154 kilometrov za hodinu. Podľa juhokórejských meteorológov sa búrka v súčasnosti nachádza asi 160 kilometrov východe od mesta Amani ležiacom na japonskom ostrove Kjúšu a smeruje na sever. Tajfún si minulý týždeň vyžiadal na japonskom ostrove Okinawa najmenej jednu obeť a 70 zranených.

Slováci sú v bezpečí

Slovenská výprava skautov na svetovom skautskom stretnutí jamboree v Južnej Kórei je v bezpečí a v poriadku. Informovala tajomníčka Rady pre komunikáciu Slovenského skautingu Mária Dirgová. Vzhľadom na blížiaci sa tajfún sa organizátori rozhodli skrátiť pobyt na jamboree a presunúť účastníkov na bezpečné miesta v hlavnom meste Soul a jeho okolí, kde má stretnutie pokračovať. Skupina 86 Slovákov sa spolu s ostatnými účastníkmi presunie z areálu v utorok (8. 8.). Podujatie sa konalo v provincii Severná Čolla.

"V dôsledku očakávaných silných dažďov a vetra tajfúnu Khanun, ktorý môže postihnúť Kóreu v oblasti, kde sa nachádza aj táborisko jamboree, účastníci opustia areál skôr, ako bolo plánované. Udeje sa tak 8. augusta, keď sa všetci účastníci presunú na bezpečné miesta určené organizátormi," informuje Slovenský skauting na svojom webe. Návrat účastníkov zo Slovenska je naďalej stanovený na 13. augusta. 

Aktuálne informácie o slovenskej výprave na svetovom skautskom jamboree budú aktualizovať na webe Slovenského skautingu. Výprava zo Slovenska odcestovala do Južnej Kórey ešte koncom júla.  "Napriek tomu, že Kórea zažíva horúčavy, všetci členovia slovenskej výpravy sú v bezpečí a je o nich postarané," priblížili predstavitelia Slovenského skautingu. Zároveň podotkli, že pripravenosť táboriska nebola pri príchode na jamboree dostatočne dokončená. Podnety na zlepšenie adresovali organizátorom a následne na nich organizátori pracovali.

Viac o téme: EvakuáciaTajfúnJužná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu