Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Šéf prezidentskej ochranky v Nigeri sa vyhlásil za nového vodcu krajiny

Abdourahmane Tchiani Zobraziť galériu (2)
Abdourahmane Tchiani (Zdroj: SITA)

NIAMEY - Nigerskí pučisti dva dni po zadržaní prezidenta Mohameda Bazouma vyhlásili za nového vodcu krajiny generála Abdourahamana Tchianiho. Informujú agentúry AFP a AP.

Počas jeho vystúpenia ho televízia označila za lídra Národnej rady pre ochranu krajiny – skupiny vojakov, ktorá tvrdí, že prevrat zorganizovala. Tchiani, prezývaný tiež Omar, v príhovore uviedol, že Niger potreboval zmenu smerovania, aby sa vyhol "postupnému a nevyhnutnému zániku". Zároveň požiadal "technických a finančných partnerov" Nigeru zo zahraničia o pochopenie a podporu pri riešení existujúcich výziev v krajine.

Situácia ostáva nestabilná

V Nigeri súperilo o moc viacero armádnych frakcií, domnievajú sa analytici a nemenovaný západný vojenský predstaviteľ. Podľa nich bolo účelom Tchianiho televízneho prejavu ukázať, kto má teraz v rukách moc, avšak situácia ostáva nestabilná, píše AP. Delegácia zo susednej Nigérie, ktorá sa snažila zohrať úlohu sprostredkovateľa, z Nigeru odcestovala krátko po príchode. Beninský prezident Patrice Talon, ktorého za sprostredkovateľa určilo Hospodárske spoločenstvo západoafrických štátov, do Nigeru ešte nedorazil.

Bazouma v stredu zadržala v hlavnom meste Niamey prezidentská stráž a neskôr oznámila, že pozastavuje činnosť všetkých inštitúcií v krajine, zatvára hranice a zavádza nočný zákaz vychádzania. Bazoum je demokraticky zvoleným prezidentom, ktorý v Nigeri vládne od apríla 2021.

Niger je chudobná púštna krajina a jej dejiny sú pretkané štátnymi prevratmi. Od získania nezávislosti od Francúzska v roku 1960 sa tam uskutočnili štyri úspešné prevraty a viacero neúspešných pokusov. Podľa agentúry AP môže súčasný politický chaos v krajine spomaliť tamojší boj proti džihádistom a prispieť k zvýšeniu ruského vplyvu v západnej Afrike.

Viac o téme: PrevratPučFrancúzskoJevgenij PrigožinNIger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu