Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Počas zásahu v utečeneckom tábore postrelili izraelské jednotky mladíka: V nemocnici zomrel

Palestínčania nesú telo 23-ročného Mohammeda Nada počas jeho pohrebu v utečeneckom tábore al-Ein pri meste Nábulus na Západnom brehu Jordánu Zobraziť galériu (3)
Palestínčania nesú telo 23-ročného Mohammeda Nada počas jeho pohrebu v utečeneckom tábore al-Ein pri meste Nábulus na Západnom brehu Jordánu (Zdroj: SITA/AP Photo/Majdi Mohammed)

NÁBULUS - Počas zásahu v utečeneckom tábore neďaleko Nábulusu na západnom brehu Jordánu izraelské jednotky smrteľne postrelili 23-ročného Palestínčana. Ako podľa agentúry DPA spresnilo palestínsky rezort zdravotníctva, postrelený mladík zomrel po prevoze do nemocnice.

Izraelská armáda informovala, že jej jednotky v stredu v skorých ranných hodinách vykonali sériu razií na viacerých miestach Západného brehu, pričom zadržali 32 ľudí. Boli však terčom útokov Palestínčanov, ktorí do nich hádzali kamene. Jeden z palestínskych útočníkov aj strieľal.

Archívne video: Palestínsky Hamas zaútočil na Izrael: Obrana zneškodnila stovky vypálených rakiet

Palestínsky Hamas zaútočil na Izrael: Obrana zneškodnila stovky vypálených rakiet (Zdroj: FB/Israel Defense Forces)
        

Izraelskí vojaci odpovedali streľbou ostrou muníciou. DPA podotkla, že izraelská armáda vo svojom vyhlásení k danej razii nepíše o smrti mladého Palestínčana. Mestá Nábulus a Džanín, ležiaci na severe Predjordánska, sú považované za baštu militantných Palestínčanov.

Situácia je v oblasti dlhodobo napätá, pričom násilie sa stupňuje

Bezpečnostná situácia v priľahlom regióne je dlhodobo napätá, pričom v posledných mesiacoch sa násilie stupňuje. Od začiatku roka bolo v regióne zabitých 164 Palestínčanov - väčšina z nich pri izraelských vojenských operáciách alebo počas násilných zrážok či vlastných útokoch. Väčšina z nich bola ozbrojená, ale medzi obeťami sú aj palestínski civilisti.

Palestínčania nesú telo 23-ročného Mohammeda Nada počas jeho pohrebu v utečeneckom tábore al-Ein pri meste Nábulus na Západnom brehu Jordánu
Zobraziť galériu (3)
Palestínčania nesú telo 23-ročného Mohammeda Nada počas jeho pohrebu v utečeneckom tábore al-Ein pri meste Nábulus na Západnom brehu Jordánu  (Zdroj: SITA/AP Photo/Majdi Mohammed)

Za rovnaké obdobie bolo pri útokoch, ktoré podnikli Palestínčania, zabitých 23 Izraelčanov, jedna Ukrajinka a jeden Talian. Izrael počas tzv. šesťdňovej vojny v roku 1967 obsadil okrem iného aj Západný breh a východný Jeruzalem. Palestínčania si však na tieto územia nárokujú ako na súčasti svojho budúceho štátu - s východným Jeruzalemom ako hlavným mestom.

Viac o téme: NemocnicaStreľbaObeťUtečenecký táborIzraelPalestínaPalestínčan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu