Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Palestínski militanti z Gazy vystrelili na Izrael päť rakiet: Ten však podnikol nálety ako odvetu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Maya Alleruzzo)

JERUZALEM - Palestínski militanti z pásma Gazy vystrelili v noci na stredu na južný Izrael päť rakiet. Všetky sa podarilo zneškodniť, oznámila izraelská armáda.

Palestínski militanti z Gazy vystrelili na Izrael päť rakiet

Palestínski militanti z pásma Gazy vystrelili v noci na stredu na južný Izrael päť rakiet. Všetky sa podarilo zneškodniť, oznámila izraelská armáda. "Z pásma Gazy bolo vystrelených päť rakiet smerom na územie Izraela. Systémy protivzdušnej obrany IDF (Izraelských obranných síl) všetky odpálené rakety úspešne zneškodnili," uvádza sa vo vyhlásení izraelskej armády zverejnenom v noci na stredu. Sirény signalizujúce protiletecký poplach sa počas noci rozozvučali v oblasti juhoizraelského mesta Sderot.

K odpáleniu rakiet sa bezprostredne neprihlásila žiadna z palestínskych militantných skupín operujúcich v pásme Gazy. Podľa AP však raketová paľba vyvolala obavy, že by Izrael mohol bojovať proti palestínskym militantom naraz na dvoch frontoch - v oblasti predjordánskeho Džanínu aj v Gaze. Správa o vypálení rakiet prišla totiž krátko po tom, ako Izrael oznámil, že začal ukončovať dvojdňovú masívnu vojenskú operáciu proti ozbrojencom v utečeneckom tábore Džanín v Predjordánsku. Izraelské sily tvrdia, že počas operácie zneškodnili niekoľko veliteľských centier, skladov a výrobní zbraní a úkrytov militantov. Zadržaných bolo 30 podozrivých a ďalších 300 osôb predviedli na výsluch.

Izrael podnikol nálety v Gaze ako odvetu za raketovú paľbu

Izraelská armáda podnikla v stredu ráno letecké údery v rámci odvety za predchádzajúcu raketovú paľbu z pásma Gazy, informovala agentúra AFP. "V reakcii na rakety, ktoré boli odpálené v priebehu dnešnej noci, IDF (Izraelské obranné sily) momentálne podnikajú nálety v pásme Gazy," uvádza sa vo vyhlásení armády. Podľa palestínskeho bezpečnostného zdroja Izrael zaútočil na vojenský objekt militantného hnutia Hamas v severnej časti pásma Gazy, pričom nedošlo k žiadnym zraneniam.

Palestínski militanti z pásma Gazy vystrelili v noci na stredu na južný Izrael päť rakiet, ktoré sa podľa izraelskej armády podarilo všetky zneškodniť. Sirény signalizujúce protiletecký poplach sa počas noci rozozvučali v oblasti juhoizraelského mesta Sderot. K odpáleniu rakiet sa bezprostredne neprihlásila žiadna z palestínskych militantných skupín operujúcich v pásme Gazy. Podľa AP raketová paľba vyvolala obavy, že by Izrael mohol bojovať proti palestínskym militantom naraz na dvoch frontoch - v oblasti predjordánskeho Džanínu aj v Gaze.

Správa o vypálení rakiet prišla totiž krátko po tom, ako Izrael oznámil, že začal ukončovať dvojdňovú masívnu vojenskú operáciu proti ozbrojencom v utečeneckom tábore Džanín v Predjordánsku. Izraelské sily tvrdia, že počas operácie zneškodnili niekoľko veliteľských centier, skladov a výrobní zbraní a úkrytov militantov. Zadržaných bolo 30 podozrivých a ďalších 300 osôb predviedli na výsluch. Počas dvoch dní izraelskej razie v Džaníne prišlo o život najmenej 13 Palestínčanov, vyše 100 ďalších utrpelo zranenia a z domovov utieklo zhruba 3000 obyvateľov. Zahynul tiež jeden izraelský vojak.

Viac o téme: RaketyMilitantiOdvetaNáletyJeruzalemIzraelPalestínaGaza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu