Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Terčom útoku sa stalo sídlo Dánskej rady pre utečencov v Basre

V Iráne, Iraku a Libanone protestovali proti znesväteniu Koránu vo Švédsku
V Iráne, Iraku a Libanone protestovali proti znesväteniu Koránu vo Švédsku (Zdroj: SITA/AP/Vahid Salemi)

BAGDAD - Dánska rada pre utečencov (DRC) v sobotu uviedla, že jej kancelária v juhoirackom meste Basra sa stala terčom "ozbrojeného útoku". DRC tejto útok spája s piatkovým incidentom v Kodani, pri ktorom bola údajne znesvätená posvätná kniha moslimov - Korán, informovala agentúra AFP.

DRC spresnila, že jej zamestnanci, ktorí sa nachádzali na mieste útoku, neboli fyzicky zranení. Došlo však k škodám na majetku. Útok v Basre sa odohral v sobotu skoro ráno - v čase, keď sa aj v hlavnom meste Bagdad schádzali účastníci zhromaždenia zvolaného na protest proti údajnému znesväteniu Koránu v dánskom hlavnom meste, ktoré nasledovalo po dvoch podobných akciách v Štokholme.

"Tento útok odsudzujeme - humanitárni pracovníci by nikdy nemali byť terčom násilia," povedal výkonný riaditeľ DRC pre Blízky východ Lilu Thapa. Thapa dodal, že "DRC pôsobí v Iraku už 20 rokov a poskytuje podporu komunitám postihnutým konfliktom a vysídlením vrátane odmínovacích operácií v Basre."

Došlo k spáleniu knihy

Na margo predpokladaného incidentu v Kodani agentúra AFP uviedla, že krajne pravicová skupina Danske Patrioter (Dánski vlastenci) v piatok na svojej stránke na Facebooku zverejnila video, na ktorom neidentifikovaný muž páli predmet, ktorý sa zdal byť výtlačkom Koránu, a šliape po irackej vlajke.

Zástupkyňa šéfa kodanskej polície Trine Fiskerová pre agentúru AFP uviedla, že oproti irackému veľvyslanectvu v Kodani sa v piatok zhromaždila "nie viac ako hŕstka" protestujúcich. Potvrdila tiež, že že došlo k spáleniu knihy, pričom však nie je známe, o akú knihu išlo. Práve na protest proti tomu sa v sobotu irackom hlavnom meste zhromaždili stovky demonštrantov, ktorí chceli pochodovať k dánskemu veľvyslanectvu. Polícia im v tom však zabránila.

Viac o téme: útok KoránDánska rada
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu