Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Švédska polícia vydala povolenie na protest, kde účastníci plánujú páliť Korán

(Zdroj: gettyimages)

ŠTOKHOLM - Švédska polícia v pondelok vydala povolenie na protestné zhromaždenie pred budovou parlamentu, kde účastníci údajne plánujú páliť Korán. Správu sme prevzali z agentúry AFP.

Demonštranti novinárom povedali, že chcú, aby bola posvätná kniha moslimov vo Švédsku vyhlásená za nezákonnú. Jeden z organizátorov akcie dodal, že "Korán bude páliť, až kým nebude zakázaný". Zhromaždenie naplánovali na 13.00 h SELČ. AFP pripomína, že iracký utečenec Salwán Múmíká pred dvoma týždňami s povolením švédskej polície pred budovou irackej ambasády v Štokholme pošliapal korán, ale nespálil ho. Na podobnom proteste v júni pred štokholmskou mešitou zapálil niekoľko strán z tejto knihy, čo vyvolalo masové protesty vo viacerých moslimských krajinách.

Napätie sa kvôli páleniu Koránu stupňuje

Švédska polícia už v minulosti opakovane zdôraznila, že vydáva povolenia na verejné zhromaždenia, a nie na to, čo sa počas nich odohráva. V dôsledku pálenia Koránu v Štokholme sa medzi Švédskom a štátmi Blízkeho východu vystupňovalo napätie a tamojšie krajiny si v tejto súvislosti predvolávali švédskych veľvyslancov. Švédska vláda incidenty s pálením Koránu odsúdila, no zároveň zdôraznila, že je potrebné rešpektovať slobodu prejavu a zhromažďovania. Minulý týždeň zároveň 15 vládnym inštitúciám vrátane ozbrojených zborov či daňového úradu nariadila, aby "zintenzívnili protiteroristické úsilie".

Predmetné demonštrancie nahrávajú extrémistom

Dánska vláda v nedeľu uviedla, že preskúma právne prostriedky na zastavenie demonštrácií zahŕňajúcich pálenie posvätných kníh. Konštatovala, že predmetné demonštrácie nahrávajú extrémistom a chce preto preskúmať možnosť zasiahnuť do protestov v situáciách, keď "sú urážané iné krajiny, kultúry a náboženstvá, a ktoré by mohli mať negatívne dôsledky pre Dánsko s ohľadom na bezpečnosť". Švédsky premiér Ulf Kristersson vyhlásil, že podobné skúmanie už prebieha aj vo Švédsku.

Viac o téme: ProtestPálenieŠvédskoKorán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu