Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

VOJNA na Ukrajine Deň štyristodeväťdesiaty siedmy (3. júla 2023)

Jevgenij Prigožin Zobraziť galériu (5)
Jevgenij Prigožin (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Na telegramových kanáloch ruskej Wagnerovej súkromnej vojenskej spoločnosti sa dnes objavilo oznámenie o pozastavení náboru žoldnierov na jeden mesiac. Informoval o tom portál Meduza. Správa prichádza zhruba týždeň po tom, ako wagnerovci podnikli na protest proti ruskému armádnemu vedeniu krátke ťaženie na Moskvu a čo sa ich šéf Jevgenij Prigožin presunul do Bieloruska.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 494

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 494 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:55 Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v pondelok povedala, že pre Európsku úniu je nevyhnuté riešiť jej rozšírenie čo najskôr a pripojiť krajiny ako Ukrajina a Moldavsko. Cieľom je zaručiť, aby sa nedostali pod vplyv Ruska a Číny. TASR správu prevzala z agentúry AP.

20:48 Nemecký kancelár Olaf Scholz v pondelok telefonicky diskutoval s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským o politickej, vojenskej a humanitárnej situácii na Ukrajine. Uviedol to hovorca nemeckej vlády Steffen Hebestreit. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

20:21 Ruské jednotky zaútočili na dedinu Kindiika na východnom okraji Chersonu, pričom zranili manželský pár, informoval guvernér Chersonskej oblasti Oleksandr Prokudin.

19:38 "Minulý týždeň na fronte bol ťažký. Ale máme úspechy. Postupujeme vpred, krok za krokom," napísal Zelenskyj na telegrame. Ukrajinskú protiofenzívu v podobnom duchu okomentoval v dnes zverejnenom rozhovore s agentúrou Reuters aj predseda vojenského výboru NATO Rob Bauer, ktorý zdôraznil, že protiofenzíva je komplikovaná kvôli mínam, ktoré nastražilo Rusko, a kvôli ďalším prekážkam. "Je to extrémne ťažké, takýto typ operácie, a ja si myslím, že spôsob, akým to (Ukrajinci) robia, je chvályhodný," uviedol Bauer. Doplnil, že opatrnosť zo strany ukrajinských síl je namieste.

18:56  Reakcia ruského prezidenta Vladimira Putina na vzburu vagnerovcov bola "slabá". Uviedol to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre americkú televíziu CNN, ktorý bol zverejnený v pondelok, informuje TASR.

17:57 Šéf ruských žoldnierov Jevgenij Prigožin dnes zverejnil prvé verejné vyhlásenie od presunu do Bieloruska z minulého utorka, uviedol portál Meduza. V asi polminútovom audiozázname zverejnenom na telegramovom kanáli Grey Zone uviedol, že cieľom protestného ťaženia jeho mužov na Moskvu z predminulého víkendu bolo bojovať so zradcami. Na toto vyhlásenie nadviazal prísľubom "ďalších víťazstiev na fronte".

17:01 EÚ musí aj naďalej významne podporovať Ukrajinu a pracovať v záujme zaistenia svojej ekonomickej bezpečnosti. Zhodli sa na tom v pondelok španielsky premiér Pedro Sánchez a šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová počas spoločnej tlačovej konferencie v Madride. Informuje o tom spravodajca TASR.

16:47 Vzhľadom na napätú bezpečnostnú situáciu v Ruskom obsadených oblastiach Ukrajiny zvažuje Moskva odloženie regionálnych volieb. Podľa pôvodných plánov sa mali uskutočniť na jeseň, TASR informácie prevzala od agentúry DPA.

16:07 Pri pondelkovom ruskom útoku dronmi na mesto Sumy na severe Ukrajiny zahynul jeden človek a ďalších 16 je zranených. Uviedli to miestne úrady, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters. Útok štyroch bezpilotných lietadiel poškodil jednu administratívnu a dve obytné budovy, napísala regionálna správa Sumskej oblasti na platforme Telegram.

15:32 Mnoho ruských dovolenkárov napriek vojne na Ukrajine stále láka polostrov Krym. Toto ukrajinské územie Rusko anektovalo v roku 2014. Dôkazom ich záujmu je 13-kilometrová kolóna áut, ktorá sa v pondelok vytvorila na Kerčskom moste spájajúcom Krym s pevninským Ruskom, informuje agentúra DPA odvolávajúca sa na ruské médiá.

15:02 Ukrajina po zničení Kachovskej priehrady stratí pokolenie organizmov a rýb, upozorňuje biológ z odeského Ústavu morskej biológie Jurij Kvač. Najväčší problém pre ekosystém Čierneho mora sú podľa neho kvôli ekologickej katastrofe uniknuté hnojivá a pokles salinity v mori. Teraz je čas trenia rýb a ikry uhynu, povedal Kvač v rozhovore s ČTK. Súčasná ekologická katastrofa je podľa neho najväčšia týkajúca sa Čierneho mora.

14:24 Ruský exprezident a súčasný podpredseda Rady bezpečnosti Ruskej federácie Dmitrij Medvedev vyhlásil, že konfrontácia Moskvy so Západom potrvá celé desaťročia a že z vojny na Ukrajine by sa mohol stať trvalý konflikt. V pondelok to uviedla agentúra Reuters, informuje TASR. V rozhovore pre ruský denník Rossijskaja Gazeta Medvedev poznamenal, že vzťahy medzi Ruskom a krajinami Západu sú v súčasnosti "oveľa vyhrotenejšie", než boli počas kubánskej krízy z roku 1962, keď sa svet ocitol na pokraji jadrovej vojny.

14:07 Generál Andrej Kartapolov, ktorý je vplyvným šéfom branného výboru Štátnej dumy - dolnej komory ruského parlamentu, dnes uviedol, že kvôli stiahnutiu žoldnierov Wagnerovej skupiny z ukrajinského bojiska nie je v Rusku potrebná nová mobilizácia.

13:50 Šojgu prerušil mlčanie o Wagnerovom povstaní. Ruský minister obrany Sergej Šojgu sa prvýkrát vyjadril k vzbure Wagnerovej skupiny, informovala ruská štátna tlačová agentúra RIA Novosti.

13:10 V dôsledku útoku na obytný dom v Sumy bola zabitá jedna osoba, uviedol vedúci kancelárie prezidenta Ukrajiny.

13:05 Ruskí útočníci zasiahli obytnú budovu v Sumy.

12:45 Ďalšou obeťou útoku na pizzeriu v ukrajinskom meste Kramatorsk je oceňovaná ukrajinská spisovateľka Viktoria Amelinová, ktorá bola držiteľkou Literárnej Ceny Josepha Conrada a zároveň bola nominovaná na Cenu Európskej únie za literatúru. Celkový počet obetí útoku sa tak zvýšil na 13. Informuje agentúra AP a denník The Guardian.

12:21 V Doneckej oblasti zabili ruské útoky dvoch obyvateľov a ďalších troch zranili, uviedol guvernér Pavlo Kyrylenko.

11:49 Ruské útoky sa za posledný deň zamerali na 11 oblastí, pričom zabili najmenej dvoch ľudí a ďalších 13 zranili, informovali miestni predstavitelia.

10:40 Šéf Kancelárie prezidenta Ukrajiny Andriy Yermak zverejnil čerstvú fotografiu následkov zničenia vodnej elektrárne Kachovka.

10:08 V pondelok sa v Haagu oficiálne otvára Medzinárodné centrum pre stíhanie zločinu agresie proti Ukrajine (ICPA). Ide o prvý krok k potenciálnemu stíhaniu ruských predstaviteľov za vojnové zločiny spáchané na ukrajinskom území, informuje agentúra AFP.

9:35 Ukrajinské jednotky počas uplynulého týždňa v ťažkých bojoch s ruskými silami oslobodili približne 37,4 kilometrov štvorcových územia na juhu a východe krajiny, uviedla dnes námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová. Tá v nedeľu večer pripustila, že ruské sily postupujú na viacerých miestach v Donbase na východe Ukrajiny.

8:55 Kyjev čelil ďalšiemu náletu dronov, prvému po 12 dňoch, aj v noci zo soboty na nedeľu. Trosky zostrelených dronov poškodili tri domy a zranili jedného človeka, uviedol náčelník oblastnej vojenskej správy Ruslan Kravčenko. Ukrajinská protivzdušná obrana počas noci zostrelila všetkých osem dronov Šáhed a tri strely s plochou dráhou letu Kalibr, napísal v nedeľu server Ukrajinska pravda s odvolaním sa na hovorcu letectva Jurija Ihnaťa. 

8:05 Na nahradenie bojovníkov súkromnej žoldnierskej Wagnerovej skupiny, ktorí sa po krátkom pokuse o vzburu stiahli z bojísk na Ukrajine, nie je potrebná ďalšia mobilizácia záložníkov. V pondelok to uviedol predseda branného výboru ruskej Štátnej dumy Andrej Kartapolov, informuje agentúra AFP.

7:30 Ukrajina zostrelila 13 zo 17 bezpilotných lietadiel, ktoré Rusko cez noc vypustilo. Zostávajúce štyri bezpilotné lietadlá, ktoré ukrajinská protivzdušná obrana nezostrelila, podľa letectva nedosiahli svoje ciele.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na UkrajineWagnerovci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu