Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

MIMORIADNE Spoločné vyhlásenie Čaputovej a Pellegriniho! Do paláca pozvú lídrov parlamentných strán

Peter Pellegrini a Zuzana Čaputová počas spoločného vyhlásenia Zobraziť galériu (9)
Peter Pellegrini a Zuzana Čaputová počas spoločného vyhlásenia (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Dátum 15. máj 2024 sa zapíše do slovenských dejín červeným písmom. Po rokovaní vlády v Handlovej postrelil Juraj Cintula (71) predsedu vlády Roberta Fica, ktorého museli okamžite transportovať do nemocnice. Útok na premiéra odsúdili vrcholní predstavitelia štátu, politici naprieč politickým spektrom, predstavitelia samospráv, cirkví, justície či neziskového sektora. Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa vo štvrtok stretla s novozvoleným prezidentom Petrom Pellegrinim a pred verejnosť predstúpili so spoločným vyhlásením.

Spoločné vyhlásenie Čaputovej a Pellegriniho k spoločenskej situácii po atentáte na Fica

Spoločné vyhlásenie Čaputovej a Pellegriniho k spoločenskej situácii po atentáte na Fica (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Ako spoločnosť žijeme v rovine mnohých konfliktov, ale prosím vás, neposúvajme ich do roviny nenávisti. Sme jedna krajina, jeden národ a spolu s národnostnými menšinami tvojíme jedno ľudské spoločenstvo, ktoré žije na tomto územi v tomto čase" uviedla prezidentka Čaputová s tým, že spoločne s Pellegrinim vyzývajú k upokojeniu situácie v spoločnosti. Dodala, že s Pellegrinim majú úplnu zhodu v odsúdení akéhokoľvek násilia a vyzvali všetkých k zodpovednému prístupu. 

MIMORIADNE Spoločné vyhlásenie Čaputovej
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"To čo sa včera stalo, bol individuálny čin, ale napätá atmosféra nenávisti bola našim kolektívnym dielom," povedala. S Pellegrinim sa dohodli, že spoločne pozvú lídrov všetkých parlamentných politických strán do Prezidentského paláca, aby spoločne odmietli násilie a upokojili situáciu. Politici podľa jej slov musia mať moc nad svojimi emóciami, keď chcú vykonávať verejnú moc v štáte. "Tak ako myslíme, tým sa stávame," dodala. Útok na Roberta Fica označila nielen za ľudskú tragédiu, ale aj útok na demokratické zriadenie. "Myslime teraz preto spolu najmä na jeho skoré zotavenie," dodala.

 Peter Pellegrini a
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Pellegrini vyzval politické strany, aby utlmili predvolebnú kampaň

"Ako budúci prezident som zhrozený z toho, kam môže vyústiť nenávisť k inému politickému názoru. A ako človek som zhrozený z toho, že na konci tejto nenávisti je predseda demokraticky zvolenej vlády, bojujúci o svoj život po atentáte. Musíme si povedať veľmi otvorene - atentát na predsedu vlády je atentátom na demokraciu," povedal Pellegrini.

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (9)
Peter Pellegrini  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Podľa neho musia prejaviť všetci obrovskú mieru zodpovednosti, teda aj politici, mienkotvorné osobnosti, médiá a spoločenské skupiny. "Slovensko sa dnes musí vybrať cestou pokoja a utlmenie vášní. Tento atentát si zaslúži spoločné a jednoznačné odsúdenie," vyhlásil. Žiada všetky politické strany na Slovensku, aby prerušili alebo utlmili politickú kampaň do eurovolieb. Konfrontácia a vzájomné obviňovanie sa politikov je to posledné, čo krajina potrebuje. "Prerušte predvolebnú kampaň aspoň do okamihu, kedy sa situácia upokojí a kedy budeme vedieť viac o vyšetrovaní tohto ohavného činu," dodal.

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (9)
Peter Pellegrini  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Pevne verí, že nikto z politikov nebude zneužívať túto tragickú situáciu na vytĺkanie politických bodov. "Atentát na predsedu vlády a atentát na demokraciu by nemali byť nemali byť nástrojom politického boja. Naopak, ak dnes ľudia na Slovensku niečo urgentne potrebujú, je aspoň základná zhoda a jednota slovenskej politickej reprezentácie. A keď už nie zhoda, tak aspoň civilizované spôsoby diskusie," povedal.

 

Pellegrini žiada každého občana, aby sa sám seba opýtal, či toto je stav, do ktorého sme sa chceli dostať a či vie prispieť k tomu, aby sa niečo podobné nikdy viac nezopakovalo. Možnosť priniesť mier a pokoj v spoločnosti má podľa neho každý jeden občan. "Nesmieme na nenávisť odpovedať ďalšou nenávisťou, inak sa toto zlo nikdy nezastaví," skonštatoval.

Vypätá atmosféra v spoločnosti

Po atentáte sa v slovenskej spoločnosti zdvihla nielen vlna ľútosti a modlitieb nad premiérom, ale zdvihla sa aj vlna hnevu, nenávisti a vzájemného obviňovania sa a to nielen medzi politikmi. Na sociálnych sieťach sa to pod príspevkami po útoku na predsedu vlády hemžilo neraz agresívnymi komentármi, vynášaním súdov, schvaľovaním konania atentátnika a dokonca aj hrozbami pomsty. Atmosféra v slovenskej spoločnosti poriadne eskaluje a je potrebné, aby prišlo čím skôr k jej upokojeniu. 

MIMORIADNE Spoločné vyhlásenie Čaputovej
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Profimedia)

Aj slovenská polícia vyzvala verejnosť na rešpekt a toleranciu. "V komentároch pod príspevkami o včerajšej udalosti sa objavujú aj také, ktoré schvaľujú trestný čin, a aj také, ktoré šíria nenávisť. Tieto príspevky vyhodnocujeme a v prípade, že budú napĺňať skutkovú podstatu trestného činu alebo priestupku, budeme konať," konštatuje polícia.

Čaputová aj Pellegrini označili atentát na Fica za útok na demokraciu

Prezidentka SR Zuzana Čaputová bola po útoku na slovenského predsedu vlády v šoku. "Som šokovaná, všetci sme šokovaní, z hrozného a zákerného útoku na premiéra Roberta Fica. Stalo sa niečo, vážnosť čoho si zrejme ešte ani nedokážeme uvedomiť alebo to nedokážeme obsiahnuť. Fyzický útok na predsedu vlády je predovšetkým útok na človeka, ale je to aj útok na demokraciu," uviedla hlava štátu vo vyhlásení v prezidentskom paláci. Vyzvala na zastavenie nenávistnej rétoriky.

Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (9)
Zuzana Čaputová  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

 

Novozvolený prezident Peter Pellegrini označil v stredu útok bezprecedentným ohrozením slovenskej demokracie. "Som zhrozený z toho, kam môže vyústiť nenávisť k inému politickému názoru. Nemusíme predsa so všetkým súhlasiť, ale je množstvo spôsobov, akým svoj nesúhlas vyjadriť demokraticky a zákonne," povedal Pellegrini. Doplnil, že ak budú ľudia iné politické názory vyjadrovať pištoľami na námestiach a nie vo volebných miestnostiach, ohrozujú všetko, čo za 31 rokov slovenskej zvrchovanosti spoločne vybudovali.

ATENTÁT na premiéra: Zábery streľby na Roberta Fica (Zdroj: Profimedia.sk/RTV Prievidza)

Stav premiéra je po operácii stabilizovaný, ale naďalej je vážny. Informoval o tom vicepremiér Robert Kaliňák (Smer-SD) spolu so zástupcami Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici. Zástupkyňa nemocnice doplnila, že premiéra operovali päť hodín dva operačné tímy. Hospitalizovaný je na oddelení ARO.

Viac o téme: AtentátRobert FicoPeter PellegriniZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu