Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Spojené štáty sa opätovne stali členom UNESCO: Za príslušnú rezolúciu hlasovalo 132 štátov

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Mary Altaffer)

PARÍŽ - Spojené štáty sa v piatok opätovne stali členom Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO). Bolo tak zvrátené rozhodnutie administratívy bývalého prezidenta Donalda Trumpa o vystúpení z tejto organizácie, informuje agentúra AFP.

Trump v októbri 2017 oznámil, že Spojené štáty vystupujú z UNESCO spoločne s Izraelom a organizáciu obvinil zo zaujatosti voči židovskému štátu. Toto rozhodnutie nadobudlo účinnosť v roku 2018.

archívne video Otvorenie letnej turistickej sezóny a osláv 30. výročia zápisu do UNESCO

Otvorenie letnej turistickej sezóny a osláv 30. výročia zápisu do UNESCO (Zdroj: TASR/ Veronika Mihaliková)

Návrat USA do UNESCO schválili v piatok účastníci mimoriadneho zasadnutia Generálnej konferencie UNESCO. Za príslušnú rezolúciu hlasovalo 132 štátov, proti ich bolo desať vrátane Iránu, Sýrie, Číny, Severnej Kórey a Ruska, 15 sa hlasovania zdržalo.Spojené štáty sú zakladajúcim členom UNESCO a boli významným  prispievateľom do jeho rozpočtu do roku 2011, keď organizácia do svojich radov prijala Palestínu. 

USA už vystúpili z UNESCO v roku 1984

USA už vystúpili z UNESCO v roku 1984 za vlády prezidenta Ronalda Reagana, do organizácie sa vrátili v októbri 2003. Za roky 2011 - 2018 USA dlhujú UNESCO 619 miliónov dolárov, čo je viac ako ročný rozpočet tejto organizácie, ktorého výška sa odhaduje na 534 miliónov dolárov.

Viac o téme: USADonald TrumpUNESCO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu