Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Putin vystúpil s prejavom: Vzbura Wagnerovcov je zradou Ruska! Chystá tvrdé tresty, obviňoval aj Západ

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ozbrojené vzbury žoldnierov zo súkromnej Wagnerovej skupiny sú zradou Ruska a jej osnovári budú tvrdo potrestaní, povedal dnes v prvej reakcii na dianie na juhu krajiny prezident Vladimir Putin. Vojaci podľa neho postupu wagnerovcov "hrdinne" vzdorujú, prezident však zároveň pripustil, že situácia v Rostove na Done je veľmi zložitá.

"Ako prezident Ruska, najvyšší veliteľ ozbrojených síl a ruský občan urobím všetko pre to, aby som ochránil krajinu, ústavný poriadok, život, bezpečnosť a slobodu občanov," povedal v prejave prenášanom televíziou Putin.

Archívne video: Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 485

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 485 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Rovnako ako ministerstvo obrany aj prezident vyzval účastníkov vzbury, aby sa na "zločineckej" operácii ďalej nepodieľali. "Tí, ktorí zorganizovali a vykonali ozbrojenú vzburu a zviedli zbrane proti svojim druhom, zradili Rusko. Budú sa za to zodpovedať, " uviedol Putin. Vo svojom prejave tiež obvinil Západ, že proti Rusku namieril všetku svoju vojenskú, ekonomickú a informačnú kapacitu. Rusko podľa neho teraz bojuje o svoju suverenitu, nezávislosť a právo zostať štátom s tisícročnou históriou.

Postup wagnerovcov Putin označil za "dyku vrazenú do chrbta" a osobne vraj dal rozkaz, aby armáda "neutralizovala" organizátorov povstania. "To, čomu čelíme, je zrada. Zrada, ku ktorej viedli prehnané ambície a osobné záujmy, " uviedol Putin so zjavným odkazom na šéfa Wagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina.

Viac o téme: VzburaRuskoVladimir PutinJevgenij PrigožinWagnerovci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu