Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Twitter čelí pokute za nezvládnutý boj s nenávisťou na internete

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Gregory Bull)

CANBERRA - Austrálsky úrad pre dohľad nad bezpečnosťou na internete vo štvrtok vyzval spoločnosť Twitter, aby zlepšila boj proti nenávistným prejavom na internete, v opačnom prípade bude čeliť pokute. Sociálna sieť má na to 28 dní, inak jej bude udelená pokuta 475.000 dolárov za každý deň po uplynutí stanovenej lehoty. Informuje agentúra AFP.

"Zdá sa, že Twitter zlyhal v boji proti nenávisti," povedala austrálska komisárka pre dohľad nad bezpečnosťou na internete (E-safety) Julie Inmanová Grantová. Sociálna sieť je podľa nej v súčasnosti zodpovedná za každú tretiu nahlásenú sťažnosť týkajúcu sa nenávistných prejavov na internete v Austrálii.

Moderátorov obsahu prepustili

Inmanová Grantová dodala, že jej úrad nie je jediný, čo má obavy v súvislosti s rastúcou mierou toxicity a nenávisti na Twitteri. Tie sú zamerané najmä na marginalizované komunity. Austrália vedie celosvetový boj o reguláciu platforiem sociálnych médií a nie je to prvýkrát, čo komisárka verejne kritizovala práve Twitter.

Odkedy sociálnu sieť vlani v októbri odkúpil Elon Musk, prepustil viac než 80 percent zamestnancov Twitteru vrátane niekoľkých moderátorov obsahu, ktorí na tejto sociálnej sieti odstraňovali nenávistné prejavy. Komisárka o mesiac neskôr Muskovi napísala, že prepúšťanie toľkých zamestnancov povedie k neschopnosti tejto spoločnosti dodržiavať austrálske zákony.

Viac o téme: NenávisťPokuta TwitterBezpečnosť na internete
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu