Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Pár hodín života pre pasažierov ponorky? Kyslík dochádza, vydrží do 13:08! Veľké pochybnosti o zvukoch, ktoré bolo počuť

Pátracie tímy zaznamenali z oblasti, kde by sa mala ponorka nachádzať, zvuky pripomínajúce búchanie. Zobraziť galériu (6)
Pátracie tímy zaznamenali z oblasti, kde by sa mala ponorka nachádzať, zvuky pripomínajúce búchanie. (Zdroj: profimedia.sk, SITA/AP)

BOSTON - Teoreticky zostáva už len niekoľko hodín života pre piatich ľudí, ktorí sa stratili na palube Titanu pri Newfoundlande. Pátracie sily opäť zintenzívnia svoje hľadanie po tom, čo je znova a znova počuť klopanie. Ale koordinátor otvorene hovorí, že nevedia, čo to je.

archívne video

Vyhliadková plavba po Dubaji (Zdroj: Dromedar / Pavol Urbánek)

Viac ako tri dni po zmiznutí ponorky Titan v Atlantiku nádej na prežitie piatich nezvestných dobrodruhov mizne. Ľuďom na palube pomaly dochádza kyslík. Malo by to stačiť len na pár hodín, ak je ponorka ešte vôbec neporušená. Podľa stránky Mirror sa kyslík minie o 13:08 hodine nášho času. Záchranné jednotky pod vedením americkej pobrežnej stráže zdvojnásobili svoje úsilie a sústredili sa na oblasť, kde bol predtým zaznamenaný hluk.

Zvuky zaznamenané v utorok večer a v stredu ráno vzbudzovali nádej, že sa nájde ponorka s pasažiermi. Podľa internej správy americkej vlády sa zvuky údajne objavovali v pravidelných intervaloch - ale podľa koordinátora pátrania Jamieho Fredericka ich nebolo možné spočiatku priradiť k ľuďom: "Nevieme, čo to je."

Pár hodín života pre
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Podľa amerického experta mohli mať zvuky, ktoré boli interpretované ako klopanie, veľa príčin. „Z mojej skúsenosti s akustikou vám môžem povedať, že existujú zvuky vydávané biologickou hmotou, ktoré pre netrénované ucho vydávajú ľudia,“ povedal Carl Hartsfield z laboratória oceánografických systémov. Mohli pochádzať aj z lodí v oblasti pátrania.

Podľa Davida Marqueta, kapitána amerického námorníctva na dôchodku, poskytujú záznamy aspoň nejakú nádej. Pravidelné klopanie je presne ten druh hluku, ktorým by uväznení signalizovali, že sú nažive, povedal pre BBC.

Pár hodín života pre
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Action Aviation via AP)

Ponorka je nezvestná od nedeľného rána (miestneho času). Titan bol na ceste k vraku luxusnej lode, ktorá sa potopila v roku 1912 s piatimi ľuďmi na palube. Vrak Titanicu leží v hĺbke okolo 3800 metrov. Asi hodinu a 45 minút po začiatku ponoru sa stratil kontakt s materskou loďou Polar Prince.

Pátranie zo vzduchu a pomocou lodí sa ešte zintenzívnilo. Vo štvrtok v noci (SELČ) sa očakávala francúzska špeciálna loď s potápačským robotom na palube. Do obrovskej oblasti pátrania bola na ceste aj kanadská „HMCS Glace Bay“, ktorá má na palube dekompresnú komoru a zdravotnícky personál. Pasažieri z ponorky, ktorí by boli zachránení, sa musia rýchlo dostať do takejto komory, aby nedošlo k trvalému poškodeniu zdravia. Americké námorníctvo poslalo systém na zdvíhanie lodí "Fadoss".

Paluba Titanu na expedícii Titanic v roku 2021
Zobraziť galériu (6)
Paluba Titanu na expedícii Titanic v roku 2021  (Zdroj: Ocean Gate)

Koordinátor pátrania Frederick hovoril aj o možnom neúspechu misie vzhľadom na čas, ktorý zostáva. "Niekedy nenájdeme to, čo hľadáme," povedal. Potom sa stane, "že musíte urobiť ťažké rozhodnutie. Ale v tomto bode ešte nie sme," zdôraznil Frederick. Ak by sa tak stalo, rodiny nezvestných by boli informované oveľa skôr ako verejnosť. Frederick tiež povedal, že je dôležité zostať optimistický.

Na palube Titanu je aj výskumník Paul-Henri Nargeolet. Francúz, známy ako „Monsieur Titanic“, je považovaný za jedného z popredných odborníkov na vrak luxusného parníka. Medzi ďalších pasažierov patrí britský dobrodruh Hamish Harding, ktorý je držiteľom viacerých Guinessových rekordov, a britsko-pakistanský obchodník Shahzada Dawood a jeho 19-ročný syn Suleman. Piatym nezvestným je šéf prevádzkovej spoločnosti Oceangate Stockton Rush, ktorý ponorku riadil.

6,70 metra dlhý Titan má podľa prevádzkovateľa dostatok kyslíka na zásobovanie piatich ľudí na 96 hodín. Ale aj potom ľudia pravdepodobne najskôr omdlú a nezomrú okamžite, povedal Kenneth Ledez, profesor medicíny pre BBC. Stále existuje nádej, že sa nájdu živí. Ľudské telo reaguje na nedostatok kyslíka veľmi odlišne.

Pár hodín života pre
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Bezpečnosť je plytvanie?

Ale aj keď sa kapsula nájde, jej vyzdvihnutie môže chvíľu trvať. V okolí Titanicu, takmer 700 kilometrov južne od Newfoundlandu, sú podmienky ťažké. Je tu tma a tlak vody je obrovský.

Nedávno sa objavili pochybnosti o bezpečnosti Titanu. Posilnili ich aj vyhlásenia šéfa Oceangate Stocktona Rusha v podcaste reportéra CBS Davida Poguea, ktorý sa v roku 2022 viezol v Titanovi. "Viete, v určitom bode je bezpečnosť plytvanie," povedal Rush. "Chcem povedať, že ak chcete byť na bezpečnej strane, je najlepšie nevstávať. Nesadajte si do auta. Nerobte nič."

Na ceste k vraku Titanicu sa stratila ponorka.
Zobraziť galériu (6)
Na ceste k vraku Titanicu sa stratila ponorka.  (Zdroj: SITA/Atlantic/Magellan via AP)

BBC s odvolaním sa na dokumenty amerického súdu uviedla, že zamestnanec Oceangate varoval pred možnými bezpečnostnými problémami v roku 2018. Defekty v karbónovom trupe lode mohli zostať neodhalené bez prísnejších testov. Oceangate ponúka bohatým zákazníkom dobrodružnú cestu – náklady na osemdňovú expedíciu sú 250 000 amerických dolárov (229 000 eur) na osobu. Samotný výlet k Titanicu by mal trvať len niekoľko hodín.

Titanic sa potopil v apríli 1912 na svojej prvej plavbe zo Southamptonu do New Yorku v severnom Atlantiku. Zahynulo viac ako 1 500 z 2 200 ľudí na palube. V roku 1985 boli objavené trosky slávneho luxusného parníka, rozlomeného na dva veľké kusy.

Viac o téme: PonorkaStratenáTitanicTitan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu