Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

V Singapure popravili muža: Pokúsil sa predať kilo marihuany

Poprava muža, ktorý sa pokúsil predať kilo marihuany. Zobraziť galériu (2)
Poprava muža, ktorý sa pokúsil predať kilo marihuany. (Zdroj: SITA/AP Photo/Lionel Ng)

BANGKOK - V Singapure v stredu popravili 46-ročného muža odsúdeného za pokus o napomáhanie pri predaji kilogramu marihuany. Poprava sa uskutočnila napriek výzvam Úradu OSN pre ľudské práva (OHCHR) a delegácie Európskej únie v Singapure, ktoré žiadali zmiernenie vyneseného trestu.

Rozsudok, vynesený za napomáhanie pri obchodovaní s 1017 gramami marihuany, a jeho vykonanie ostro kritizovali aj viaceré ľudskoprávne organizácie, informuje o tom správa agentúry DPA. Televízia CNN vo svojom spravodajstve poukázala na prísnosť rozsudku vyneseného v čase, keď mnohé iné krajiny vrátane susedných prijali miernejší prístup k drogám i trestom smrti.

Archívne video: Výročie popravy členov Bielej légie Púčika, Tunegu a Tesára

Výročie popravy členov Bielej légie Púčika, Tunegu a Tesára (Zdroj: TASR/ Radovan Stoklasa)

Organizácia Amnesty International vo vyhlásení svojej miestnej pobočky upozornila na nedostatky v súdnom konaní zo strany obžaloby: opierala sa najmä o výpovede obvineného z policajného výsluchu - ten sa uskutočnil bez prítomnosti právnika a tlmočníka - a o výpovede jeho dvoch spoluobvinených, z ktorých jeden bol zbavený obvinenia.

Amnesty International čin označila za svojvôľu

Samotné vykonanie popravy Amnesty označila - z pohľadu medzinárodného práva - za svojvôľu. Hovorkyňa OHCHR Ravina Shamdasaniová vo svojom vyhlásení apelovala na singapurskú vládu, aby prijala formálne moratórium na popravy za trestné činy súvisiace s drogami a aby zabezpečila právo na na spravodlivý proces pre všetkých obžalovaných v súlade s medzinárodnými normami.

Poprava muža, ktorý sa pokúsil predať kilo marihuany.
Zobraziť galériu (2)
Poprava muža, ktorý sa pokúsil predať kilo marihuany.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Lionel Ng)

Singapurské protidrogové zákony sú mimoriadne prísne a ich porušenie môže byť potrestané až trestom smrti, doplnila DPA. Zatiaľ čo marihuana je legalizovaná v čoraz väčšom počte krajín na celom svete, Singapur si zachováva jedny z najprísnejších protidrogových zákonov na svete. Jeho vláda je naďalej presvedčená, že trest smrti funguje ako odstrašujúci prostriedok pre obchodníkov s drogami.

Viac o téme: MužMarihuanaPopravaTrestOSNSingapurPokus o predajAmnesti International
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu