Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Bývalého europoslanca obvineného z korupcie čaká domáce väzenie

Pier Antonio Panzeri
Pier Antonio Panzeri (Zdroj: Twitter/Sotiri Dimpinoudis)

BRUSEL - Bývalý taliansky europoslanec Pier Antonio Panzeri, ktorý je považovaný za osnovateľa korupčnej schémy v Európskom parlamente (EP), môže za určitých podmienok odísť z väzenia do tzv. domácej väzby. Oznámila to vo štvrtok bruselská prokuratúra, informuje o tom správa agentúry DPA.

Príslušný súd podľa hovorcu prokuratúry rozhodol, že Panzeri môže stráviť vyšetrovaciu väzbu v domácom väzení s elektronickým dohľadom. Hovorca dodal, že bývalá podpredsedníčka EP Eva Kailiová a belgický europoslanec Marc Tarabella zostanú vo väzení.

Spoločne s Panzerim a jedným ďalším europoslancom sú všetci menovaní podozriví z prijímania úplatkov od Kataru a Maroka výmenou za politické ovplyvňovanie EP. Obvinení sú aj z prania špinavých peňazí a členstva v zločineckej organizácii. Panzeri podpísal v januári s prokuratúrou dohodu, v ktorej sa zaviazal odhaliť celý rozsah týchto aktivít.

Škandál Katargate

Škandál s označením Katargate otriasol Bruselom po tom, čo belgické úrady v decembri 2022 vykonali raziu v domoch a kanceláriách viacerých poslancov EP. Polícia konala na základe obvinení, že predstavitelia Kataru im poskytli peniaze a štedré dary výmenou za zaistenie priaznivého hlasovania v europarlamente vo veciach týkajúcich sa Kataru, ktorý je často kritizovaný za porušovanie ľudských a pracovných práv.

Kailiovej životnému partnerovi Francescovi Giorgiovi, ktorý je do kauzy tiež zapletený, bolo už koncom februára povolené za istých podmienok opustiť väzenie a stráviť zvyšok vyšetrovacej väzby v domácom väzení s elektronickým náramkom na členku. V domácom väzení v Neapole je po rozhodnutí súdu aj ďalší taliansky europoslanec Andrea Cozzolino, ktorý je taktiež podozrivý z účasti na škandále.

Viac o téme: KorupciaVäzbaEuroposlanecEurópsky parlamentPier Antonio Panzeri
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu