Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Čečenský vodca Kadyrov má hlavu v smútku: V susednom Česku mu ukradli obľúbeného koňa!

Ukradnutý kôň Zazou a jeho majiteľ Ramzan Kadyrov. Ku krádeži došlo v Českej republike. Zobraziť galériu (3)
Ukradnutý kôň Zazou a jeho majiteľ Ramzan Kadyrov. Ku krádeži došlo v Českej republike. (Zdroj: SITA/AP/Mikhail Metzel, Twitter/Police České republiky)

LITOMĚŘICE - Českí policajti riešia prípad krádeže, pri ktorej niekto odcudzil koňa priamo zo stajne. Nešlo o celkom bežné plemeno, pretože kôň bol vycvičený na dostihy. Po intenzívnejšom pátraní sa dokonca zistilo, že majiteľom zvieraťa je čečenský líder Kadyrov, ktorý má silné väzby s ruským prezidentom Putinom.

V nočných hodinách v čase od tretieho do štvrtého marca došlo ku krádeži koňa zo stajne v Krabčiciach, informuje Policie ČR. Oznámenie o odcudzení pretekárskeho anglického a čistokrvného plemena dostala česká polícia v meste Litoměřice. "V priestoroch na ustajnenie koní odstránil páchateľ z posuvných dverí istiacu reťaz a chovného žrebca odviedol. Šestnásťročný hnedák má na čele znak v tvare nepravidelnej hviezdy bielej farby a časť pravej zadnej nohy je tiež biela. Hodnota chovného zvieraťa je vyčíslená na takmer eur. Po zlodejovi sa intenzívne pátra," informovala polícia na Twitteri. 

Na dostihy 

Podľa webu Jezdci.cz sa kôň volá Zazou a zo stajne Darhorse v krabčiciach pri Roudnici nad Labem ho ukradli v noci z piatka na sobotu 4. marca. Majiteľ žrebčína Rastislav Kopecký sa z dôvodu prebiehajúceho vyšetrovania odmietol k situácii vyjadriť. Zazou patril pôvodne čečenskému vládcovi Ramzanovi Kadyrovi, no Česká republika po uvalení medzinárodných sankcií majetok aj s niekoľkými koňmi zmrazila. 

Ramzan Kadyrov
Zobraziť galériu (3)
Ramzan Kadyrov  (Zdroj: SITA/AP)

Čečenský vládca kúpil koňa na jar 2012 od nemeckej stajne WH Sport International s cieľom uspieť vo vtedajších medzinárodných dostihových pretekoch Dubai World Cupu. Zazou tu obsadil piate miesto. Počas svojej bohatek kariéry absolvoval tento kôň 36 dostihov, z ktorých zaznamenal deväť víťazstiev.

Snahy o premiestnenie už v minulosti

Ramzan Kadyrov sa snažil o premiestnenie koňa do Poľska ešte pred inváziou Ruska na Ukrajinu. Podľa iRozhlas.cz sa tak malo stať 27. januára 2022, kedy do žrebčína prišli dvaja neznámi rusky hovoriaci muži a chceli odviezsť Zazoua aj ďalšieho koňa preč. Podľa ich vyjadrení dostali pokyn od majiteľa koní Ramzana Kadyrova. Kopecký im však žrebca odmietol vydať a poukázal na platnú zmluvu. V dodávke pri bráne strávili potom muži ďalších päť dní. 
 

Viac o téme: Česká republikaRamzan KadyrovPolicie Ćeské republikyZazouKrádež koňa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu