Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Pavel zverejnil výsledky zdravotnej prehliadky: Je schopný výkonu funkcie

Petr Pavel
Petr Pavel (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

PRAHA - Zvolený český prezident Petr Pavel v utorok zverejnil správu zo zdravotnej prehliadky, ktorú absolvoval pred dvomi týždňami v Ústrednej vojenskej nemocnici (ÚVN) v Prahe. Podľa jej výsledkov je schopný vykonávať všetky prezidentské povinnosti bez výnimky.

"Komplexné vyšetrenia preukázali, že zvolený prezident je zo zdravotného hľadiska plne spôsobilý na vykonávanie služby vrátane všetkých náležitých povinností bez akýchkoľvek výnimiek," konštatoval internista a riaditeľ ÚVN Miroslav Zavoral.

Absolvoval aj špecializované vyšetrovania

Okrem podrobného fyzického vyšetrenia a laboratórnych krvných testov urobil Zavoral na žiadosť Pavla ďalšie špecializované vyšetrenia pľúc, srdca či prostaty. Väčšina výsledkov bola priaznivá, laboratórne vyšetrenia však ukázali napríklad vyššiu hodnotu cholesterolu v krvi. "Zvolený prezident Petr Pavel je zdravý a vitálny 62-ročný muž, ktorý je schopný vykonávať všetky povinnosti v rámci funkcie prezidenta ČR," zhodnotil na záver lekár. Zavoral bol ošetrujúcim lekárom aj dosluhujúceho prezidenta Miloša Zemana. Ten mu vlani udelil štátne vyznamenanie – medailu Za zásluhy I. stupňa.

Pavel ešte pred voľbami avizoval, že v prípade zvolenia absolvuje komplexnú zdravotnú prehliadku a jej výsledky zverejní. Správu zo svojich vyšetrení ešte pred voľbami zverejnila kandidátka Danuše Nerudová. Odchádzajúci prezident Miloš Zeman, ktorý bol počas výkonu funkcie opakovane hospitalizovaný, informácie o svojom zdravotnom stave takmer neposkytoval.

Viac o téme: ČeskoVýsledkyLekárska prehliadkaPetr Pavel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu