Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Prekvapivé slová ruského ministra zahraničných vecí: Pozastavenie zmluvy START nezvyšuje hrozbu jadrovej vojny

Sergej Riabkov
Sergej Riabkov (Zdroj: SITA/Maxim Shemetov/Pool Photo via AP)

MOSKVA — Rozhodnutie Ruska pozastaviť svoju účasť na Dohode o znížení počtu strategických zbraní (Nová dohoda START) nezvýši hrozbu nukleárnej vojny. Povedal to v stredu námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov.

Obe komory ruského parlamentu v stredu hlasovali za rozhodnutie prezidenta Vladimira Putina pozastaviť účasť Moskvy na zmluve, ktorú Rusko uzavrelo so Spojenými štátmi. "Nemyslím si, že toto rozhodnutie... nás približuje k jadrovej vojne," uviedol Riabkov podľa agentúry Interfax. Predstaviteľ ruského ministerstva obrany predtým povedal, že Moskva sa napriek pozastaveniu účasti na dohode bude držať dohodnutých maximálnych počtov jadrových rakiet a bude naďalej informovať USA o zmenách v ich nasadení, uviedla agentúra Reuters.

Rusko bude dodržiavať dohodnuté obmedzenia nosičov jadrových zbraní

Generálmajor Jevgenij Iľjin poslancom Štátnej dumy povedal, že Rusko bude dodržiavať dohodnuté obmedzenia nosičov jadrových zbraní, teda rakiet a strategických bombardérov. Rusko bude tiež naďalej informovať Spojené štáty o nasadení jadrových zbraní, aby "sa zabránilo falošným poplachom, čo je dôležité pre zachovanie strategickej stability", citovala Iľjina agentúra RIA Novosti.

Viac o téme: ZmluvaHrozbaRuskoUkrajinaJadrová vojnaSTART
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu