Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

VOJNA na Ukrajine Deň tristošesťdesiaty prvý (19. februára 2023)

Vojna na Ukrajine v Donetskej oblasti Zobraziť galériu (3)
Vojna na Ukrajine v Donetskej oblasti (Zdroj: SITA/AP Photo/Libkos)

MOSKVA/KYJEV - Francúzsky prezident Emmanuel Macron v rozhovore zverejnenom v sobotu uviedol, že chce, aby bolo Rusko vo vojne s Ukrajinou porazené, ale nie "rozdrvené". Informujeme na základe správy od agentúry AFP. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny 

VIDEO Vojna na Ukrajine - zničenie tanku T-90 Breakthrough

Vojna na Ukrajine - zničenie tanku T-90 Breakthrough (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE 

21:47 Francúzsko začne už koncom budúceho týždňa dodávať Ukrajine ľahké obrnené vozidlá AMX-10 RC. Výcvik ukrajinských vojakov na ich obsluhu je takmer dokončený, povedal francúzsky minister obrany Sébastien Lecornu v rozhovore pre denník Le Parisien. V nedeľu to uviedla agentúra AFP.

21:10 Ruské ministerstvo obrany v nedeľu obvinilo Ukrajinu z prípravy jadrovej provokácie na svojom území s cieľom zvrhnúť vinu na Moskvu. Tvrdenie rezort nepodložil nijakými dôkazmi. TASR o tom píše na základe správy agentúry Reuters.

19:55 Ruské ministerstvo obrany dnes obvinilo Ukrajinu z prípravy provokácie, v ktorej by na Moskvu zvalila obvinenie za "hrubé narušenie" jadrovej bezpečnosti. Úrad nevysvetlil, ako k tomuto záveru došiel, ani ho nepodložil žiadnymi dôkazmi, napísala agentúra DPA.

18:15 Estónska premiérka Kaja Kallasová v nedeľu povedala, že keď sa skončí vojna na Ukrajine, musí byť Rusko súdené za vojnové zločiny a napadnutie svojho suseda, ak chce mať vôbec šancu na nadviazanie normálnych vzťahov so Západom. Kallasová sa takto vyjadrila v rozhovore, ktorý poskytla agentúre AP na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii.

18:57 Na urýchlené dodávky munície Ukrajine vyzval v nedeľu, v záverečný deň Mníchovskej bezpečnostnej konferencie, vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú politiku Josep Borrell. Informuje o tom britský denník The Guardian.

17:58 V Nemecku bol od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu zhabaný majetok patriaci ruským "subjektom" vo výške 5,32 miliardy eur. Uviedol to nedeľník Welt am Sonntag s odvolaním sa na údaje spolkového ministerstva financií. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

17:01 Rusko zablokovalo v nedeľu prístup k spravodajskému internetovému portálu The Bell. Agentúra Reuters pripomína, že tento server založila jedna z najprominentnejších ruských novinárok - Jelizaveta Osetinská. Ide o dosiaľ posledný zo zásahov Ruska voči nezávislým médiám v krajine.

16:40 Vojna na Ukrajine bude stáť nemeckú ekonomiku do konca tohto roka okolo 160 miliárd eur, čo zodpovedá zhruba štyrom percentám hrubého domáceho produktu (HDP). Uviedol to šéf Nemeckej priemyselnej a obchodnej komory (DIHK) Peter Adrian v rozhovore s denníkom Rheinische Post. Vojna tak podľa neho zníži nemecký HDP o 2000 eur na osobu, napísala agentúra Reuters.

14:30 Šéf Medzinárodnej agentúry pre energetiku (IEA) Fatih Birol varoval pred možným nedostatkom dodávok energií na budúcu zimu, keďže na trh prichádza relatívne málo nového skvapalneného zemného plynu (LNG), zatiaľ čo jeho spotreba v Číne má tento rok rásť. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

13:40 Okupanti podľa ruských propagandistov znárodnili na Kryme viac ako 700 objektov patriacich ukrajinským občanom. Medzi nimi je Rinat Achmetov. Ihor Kolomojskij, Arsenij Jaceňuk a ďalší.

12:55 Ukrajina označila v nedeľu nútené presídľovanie svojho obyvateľstva na ruské územia za genocídu, informuje TASR na základe správy agentúry DPA. "Keď hovoríme o genocíde na Ukrajine, potom musíme hovoriť o téme nútených deportácií Ukrajincov a ukrajinských detí," uviedol pre televízne stanice RTL a ntv ukrajinský generálny prokurátor Andrij Kostin.

12:45 Rusko ostreľovalo dedinu Burhunka, pričom zabilo troch členov rodiny – matku, otca a strýka – a zranilo ich 13-ročné dieťa, informovala regionálna správa.

11:55 Rusko za posledných 24 hodín zaútočilo na 9 regiónov po celej Ukrajine. Muž v oslobodenom meste Vovčansk v severovýchodnej Charkovskej oblasti bol podľa guvernéra Charkovskej oblasti Oleha Syniehubova zabitý doma. Povedal, že projektil zasiahol dom obete.

10:35 Washington sa pokúša démonizovať Moskvu a podnecovať krízu na Ukrajine tvrdeniami o ruských zločinoch voči ľudskosti, povedal v nedeľu ruský veľvyslanec v Spojených štátoch Anatolij Antonov. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

10:10 Americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken uviedol, že Čína zvažuje možnosť dodávok zbraní do Ruska. Varoval Peking pred vážnymi následkami takýchto dodávok.

9:10 Rusko spáchalo na Ukrajine zločiny proti ľudskosti. Viceprezidentka Spojených štátov Kamala Harrisová 18. februára na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii uviedla, že USA rozhodli, že Rusko spáchalo na Ukrajine zločiny proti ľudskosti.

8:25 Ruské ostreľovanie Dnepropetrovskej oblasti v noci poškodilo obytné budovy. Ostreľovanie v noci na 19. februára poškodilo dve obytné budovy, obchod a elektrické vedenie, napísal v telegrame guvernér Dnepropetrovskej oblasti Serhij Lysak. Neboli hlásené žiadne obete.

7:30 S mobilizovanými vojakmi z Krymu sa zle zaobchádzalo, hovoria rodinní príslušníci. Rodinní príslušníci mobilizovaných vojakov z Ruskom okupovaného Krymu sa obrátili na ruské ministerstvo obrany kvôli zlému zaobchádzaniu a porušovaniu práv vojakov.

Viac o téme: útok RuskoVladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu