Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Ukrajina spomína: Pred 22 rokmi vybuchol Černobyľ

(Zdroj: SITA)

KYJEV - Ukrajina si v sobotu pripomína černobyľskú jadrovú katastrofu, ktorá sa stala v skorých ranných hodinách pred 22 rokmi. Viacerí poprední politickí predstavitelia vrátane prezidenta Viktora Juščenka v noci položili vence k pamätníku obetí Černobyľu v Kyjeve a zapálili sviečky počas bohoslužby venovanej tejto najväčšej jadrovej tragédii.

Štvrtý reaktor černobyľskej jadrovej elektrárne explodoval počas prevádzkového experimentu 26. apríla 1986 o 1:23 miestneho času, pričom mrak rádioaktívneho prachu sa vzniesol nad veľkú časť Európy.

Kontaminovaný materiál zamoril predovšetkým Ukrajinu, Bielorusko a Rusko. O život prišlo podľa oficiálnych údajov vyše 25 000 "likvidátorov katastrofy". V malom meste Slavutič, asi 50 kilometrov od zničenej elektrárne zahalenej do oceľového sarkofágu, sa uskutoční nočná vigília.

Len Ukrajina registruje 2,3 milióna ľudí, ktorí trpia na následky katastrofy. Asi 4400 detí alebo dospelých Ukrajincov operovali po diagnostikovaní rakoviny štítnej žľazy, ktorá je najčastejším následkom radiácie, uviedlo ministerstvo zdravotníctva. Posledný černobyľský reaktor, ktorý vyrábal elektrinu, bol odstavený v roku 2000.

Elektráreň je obkolesená zakázanou zónou v okruhu 30 kilometrov. Rozpadávajúci sa sarkofág, ktorý obsahuje okolo 200 ton rádioaktívneho materiálu, je stále hrozbou. Postaviť sa má nový kryt so životnosťou asi 100 rokov, na ktorý poskytla Ukrajine prostriedky Európska banka pre obnovu a rozvoj.

Černobyľskú tragédiu si môžete pripomenúť aj prostredníctvom videí:




Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu