Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Demokrati si víťazstvom v Nevade zabezpečili kontrolu nad Senátom, prezident Biden sa teší

Demokrati naďalej kontrolujú Senát. Zobraziť galériu (3)
Demokrati naďalej kontrolujú Senát. (Zdroj: SITA/Steve Marcus/Las Vegas Sun via AP)

PHOENIX - Demokrati budú naďalej kontrolovať americký Senát po tom, čo demokratická senátorka Catherine Cortezová Mastová zvíťazila v doplňujúcich voľbách v štáte Nevada, informuje agentúra Reuters na základe predpokladov spoločnosti Edison Research. Cortezová Mastová sa tak postarala o dôležité víťazstvo pre prezidenta Joea Bidena.

Cortezová Mastová tesne porazila republikánskeho vyzývateľa Adama Laxalta, bývalého generálneho prokurátora, ktorého podporil exprezident Donald Trump. Po Cortezovej Mastovej víťazstve krátko po znovuzvolení demokratického senátora Marka Kellyho v piatok v noci v Arizone budú demokrati kontrolovať najmenej 50 kresiel v Senáte, pričom viceprezidentka Kamala Harrisová bude môcť rozhodovať vyrovnané počty v 100-člennej snemovni.

Demokrati si víťazstvom v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/John Locher, File)

Ak by demokratický senátor Raphael Warnock vyhral druhé kolo volieb v Georgii 6. decembra proti republikánskemu vyzývateľovi Herschelovi Walkerovi, rozšírilo by to väčšinu demokratov na 51:49. Vďaka tomu by mali demokrati ďalšiu výhodu pri schvaľovaní obmedzeného počtu kontroverzných zákonov, ktoré môžu postúpiť jednoduchou väčšinou hlasov namiesto 60 potrebných pre väčšinu legislatívy. Voliči v utorok rozhodovali o obsadení 35 kresiel v 100 člennom Senáte a všetkých 435 v Snemovni reprezentantov. Novozvolený Senát zloží prísahu 3. januára.

Joe Biden počas návštevy Marylandu
Zobraziť galériu (3)
Joe Biden počas návštevy Marylandu  (Zdroj: SITA/AP Photo/Susan Walsh)

Cítim sa dobre, voľby ma posilnili pred rokovaniami so Si Ťin-pchingom, tvrdí Biden

Americký prezident Joe Biden v nedeľu uviedol, že nečakané úspechy demokratov v doplňujúcich voľbách mu dávajú silnejšiu pozíciu v náročných rokovaniach s jeho čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom. Informuje o tom agentúra AFP. "Viem, že prichádzam silnejší," povedal Biden v Phnom Penh, kde sa zúčastňuje na summite Združenia krajín juhovýchodnej Ázie. "Cítim sa dobre a teším sa na ďalšie dva roky," povedal po tom, čo si demokrati víťazstvom v Nevade udržali kontrolu nad americkým Senátom.

Viac o téme: VoľbySenátDemokratiUSANevada
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu