Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Biznis v zákulisí! Gazprom dal darček Maďarsku: Tri roky bez faktúr za plyn

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Fabian Strauch/dpa)

BUDAPEŠŤ - Maďarsko bude môcť odložiť svoje splátky za plyn. Umožní mu to ruský energický gigant Gazprom vzhľadom na nárast importu krajiny, ktorý ohrozuje jej napätý rozpočet.

Maďarsko tak nemusí podľa stránky Bloomberg platiť faktúry za plyn, ktorých splatnosť bola pôvodne v nasledujúcich šiestich mesiacoch. Informovalo o tom maďarské ministerstvo pre hospodársky rozvoj. Celková suma by pri čiastke 300 eur za megawatthodinu predstavovala 3,5 až 4,5 miliardy eur, spresnil rezort. Príslušnú dohodu podpísal Gazprom s maďarskou štátnou energetickou spoločnosťou MVM.

Sú obavy o stav maďarskej ekonomiky, najmä pre prudko rastúce ceny energií. Okrem toho EÚ zablokovala Maďarsku z obáv z korupcie počas vlády Viktora Orbána miliardy eur. Problémom Budapešti sú aj medzinárodné rezervy krajiny. Tie sú pod úrovňou potrebnou na pokrytie trojmesačného importu. Forint má najvyššiu kľúčovú úrokovú sadzbu v rámci EÚ. No napriek tomu sa obchoduje na historicky najnižšej úrovni. Je to aj v dôsledku závislosti Maďarska na dovoze ruského plynu.

Minister hospodárstva Hirman informuje, že EÚ má plán zastropovať ceny plynu na únosnej úrovni pre odberateľov (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Minister pre hospodársky rozvoj Márton Nagy povedal: „Forint touto dohodou získal ochranný dáždnik. Môže to prispieť k stabilizácii forintu, pretože poplatky budú splatné o tri roky neskôr." Maďarsko malo tento rok náklady na dovoz ropy a plynu vo výške asi 19 miliárd dolárov. Ešte v roku 2019 to boli štyri miliardy.

Viac o téme: PlynRozpočetMaďarskoGazprom
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu