Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nemecká opozičná strana prijala kvóty na počet žien na vedúcich postoch strany

Predseda strany CDU Armin Laschet
Predseda strany CDU Armin Laschet (Zdroj: SITA/AP Photo/Martin Meissner)

HANNOVER - Hlavná nemecká opozičná strana Kresťanskodemokratická únia (CDU) na svojom zjazde v meste Hannover v sobotu prijala kvóty na pôsobenie žien na vedúcich postoch strany. Cieľom stredopravej CDU je do roku 2025 dosiahnuť rovnocenné zastúpenie žien a mužov. Informuje o tom agentúra AFP.

Nové pravidlo podporilo v záverečný deň 35. celoštátneho zjazdu 559 delegátov CDU, proti hlasovalo 409, 11 z nich sa hlasovania zdržalo. Od budúceho roku budú musieť ženy v rámci CDU zastávať tretinu vedúcich pozícií na lokálnej i celoštátnej úrovni. V roku 2024 sa tento počet má zvýšiť na 40 percent a v polovici roku 2025 by mal dosiahnuť 50 percent. Rovnaké kvóty budú platiť pre kandidátne listiny vo parlamentných, regionálnych aj európskych voľbách.

Debata o kvótoch rozdeľovala stranu

Debata o kvótach pre ženy dlhé roky rozdeľovala stranu bývalej kancelárky Angely Merkelovej. Návrh podporovala napríkald niekdajšia predsedníčka CDU Annegret Krampová-Karrenbauerová, ktorá strane šéfovala v rokoch 2018-2021. Súčasné kompromisné riešenie priniesol aktuálny líder strany Friedrich Merz. Ten zdôraznil, že "viac ako 50 percent voličov tvoria ženy".

AFP konštatuje, že v CDU, ktorá vznikla okamžite po druhej svetovej vojne, zastávajú vedúce funkcie z veľkej miery muži. Niektorí z kritikov kvót argumentujú obavami, že ženy budú do vysokých funkcií menované len v dôsledku kvót, a nie pre ich schopnosti. Až do minuloročného víťazstva sociálnych demokratov v spolkových voľbách bola CDU v rôznych koalíciách pod vedením bývalej kancelárky Merkelovej pri moci 16 rokov. Konzervatívci aktuálne vedú v prieskumoch verejnej mienky, píše AFP s tým, že ich cieľom je znova vyhrať parlamentné voľby, ktoré sú naplánované na rok 2025.

Viac o téme: ŽenyKvótyNemecká stranaVedúce postavenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu