Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Český premiér vzdal hold speváčke Zagorovej: Vyzdvihol jej občianske postoje v 1989

Petr Fiala Zobraziť galériu (2)
Petr Fiala (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

PRAHA - Český premiér Petr Fiala vzdal v piatok hold zosnulej speváčke Hane Zagorovej, pričom vyzdvihol aj jej občianske postoje v roku 1989.

"Patrila k najvýznamnejším tváram našej populárnej hudby. Jej piesne poznal takmer každý," napísal predseda českej vlády na sociálnej sieti Twitter. Podobne sa vyjadrila aj predsedníčka Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová. "Bola vynikajúca speváčka a nesmierne sympatická žena. Zaslúži si, aby jej nebo bolo blankytné," uviedla s odkazom na jednu z populárnych piesní Hany Zagorovej, v ktorej sa spieva: "Je naprosto nezbytné, aby nebe bylo blankytné".

Hana Zagorová zomrela vo veku 75 rokov. Dlhodobo trpela poruchou krvotvorby a jej zdravotný stav zhoršil postcovidový syndróm. Patrila medzi najznámejšie české speváčky. Naspievala takmer 900 piesní a získala mnoho ocenení. V ankete Zlatý slávik sa stala druhou najúspešnejšou medzi ženami hneď po Lucii Bílej.

Český premiér vzdal hold
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR)

Na legendárnu speváčku si zaspomínal aj minister kultúry

Sústrasť rodine zosnulej speváčky Hany Zagorovej v piatok vyjadril český minister kultúry Martin Baxa. Ľuďom prinášala veľkú radosť a bola hviezdou svojho žánru, napísal na sociálnej sieti. "Hneď som si spomenul na dve pesničky z môjho detstva. Na Dúhovú vílu a pesničku k seriálu Sanitka," napísal na Twitteri Baxa. Smrť českej speváčky podľa neho zarmútila nielen Česko, ale aj "Česko-Slovensko". O možnosti pohrebu so štátnymi poctami povedal, že budú rešpektovať želanie rodiny.

Viac o téme: ČeskoúmrtieSpeváčka Hana ZagorováPetr Fiala
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu