Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Šéf českej Lesnej správy Lány Balák, ktorému Zeman udelil milosť, dostal ďalší trest

(Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

PRAHA - Súd v Kladne uznal v utorok riaditeľa Lesnej správy Lány Miloša Baláka za vinného v kauze ťažby kameňa v Lánskej zvernici. Uložil mu peňažný trest a zákaz činnosti. Informuje o tom spravodajkyňa TASR v Prahe na základe informácií Českej televízie.

Lesná správa Lány je príspevkovou organizáciou Kancelárie prezidenta republiky (KPR) ČR a Balák je podriadený jej vedúcemu Vratislavovi Mynářovi. Miloš Balák podľa obžaloby porušil povinnosti pri správe cudzieho majetku.

Podpisom nevýhodnej zmluvy mal spôsobiť škodu 1,6 milióna českých korún (takmer 65.000 eur). Súd mu uložil pokutu vo výške 870.000 korún (35.000 eur) a štvorročný zákaz činnosti v organizáciách, ktoré spravujú štátny majetok. Baláka na jar tohto roka odsúdili na tri roky väzenia za ovplyvňovanie verejnej zákazky za 200 miliónov korún (viac ako osem miliónov eur) na zabezpečenie a odvodnenie svahov v oblasti Lánskej zvernice.

Okrem toho mal zaplatiť 1,8 milióna korún (73.000 eur) a dostal aj štvorročný zákaz činnosti. Český prezident Miloš Zeman Balákovi tento trest odpustil udelením milosti. Podľa Zemana na jeho odsúdenie nebol rozhodujúci charakter trestného činu, ale miesto, kde pracuje. Balák tak vo svojej funkcii zostal.

Viac o téme: BalákMiloš BalákLesná správa Lány
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu