Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Somálski povstalci zabili štyroch zahraničných učiteľov

MOGADIŠO - Silne vyzbrojení islamskí militanti sa zmocnili cez víkend somálskeho mesta Belet Wajní, pričom v súkromnej anglickej škole zabili štyroch zahraničných učiteľov, uviedli v pondelok svedkovia a polícia.

Telá učiteľov objavili v pondelok ráno v anglickej súkromnej škole Hakáb, povedal obyvateľ mesta. Šéf polície uviedol, že 32-ročná žena a 70-ročný muž mali britské pasy a boli somálskeho pôvodu a ďalšie dve obete boli z Kene.

"Môj strýko prišiel do regiónu, aby pomohol ľuďom niečo sa naučiť, a teraz je mŕtvy bez príčiny," povedal Abdul-Kadír Anšúr Alí, synovec zabitého britského učiteľa. Jeho strýko sa oženil s britskou občiankou a má dvoch synov, ktorí žijú v anglickom Birminghame. Strážca školy povedal, že učiteľov zastrelili. Jeden z obyvateľov mesta informoval, že militanti prišli v nedeľu večer, podpálili dom guvernéra, zmocnili sa strategických pozícií a oslobodili väzňov. Podľa šéfa polície bezpečnostné sily ušli, keď počuli prichádzať povstalcov.

Hovorca islamského hnutia aš-Šabab, ktorého bojovníci obsadili v noci stredosomálske mesto Belet Wajní, uviedol, že počul o zabití cudzincov, ale k útoku sa jeho hnutie nepriznalo. Aš-Šabab je ozbrojené krídlo Rady islamských súdov, ktoré americké ministerstvo zahraničných vecí považuje za teroristickú organizáciu. Jeho bojovníci napadli v Somálsku v posledných mesiacoch už desiatku miest.

V južnom meste Merka zahynulo v nedeľu v kine päť osôb a 16 ďalších utrpelo zranenia. Útočníci hodili granát do kina, kde mladí ľudia pozerali hollywoodsky film.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu