Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

VOJNA na Ukrajine Deň stosedemnásty (20. jún 2022)

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil frontové pozície v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. Zobraziť galériu (5)
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil frontové pozície v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

KYJEV - Ukrajinský parlament schválil v nedeľu zákony zavádzajúce tvrdé reštrikcie na knihy a hudbu z Ruska, ktoré už takmer štyri mesiace vedie vedie vojnu proti Ukrajine. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej ide o pokus obmedziť kultúrne väzby medzi oboma krajinami.

Naživo z Ukrajiny

V prvej línii na Ukrajine bojujú aj mnohí dobrovoľníci

V prvej línii na Ukrajine bojujú aj mnohí dobrovoľníci (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

22:00 Dnešný online sa skončil. Ďakujeme za pozornosť.

21:55 Bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev v pondelok uviedol, že nemá zmysel viesť rozhovory so Spojenými štátmi o obmedzení jadrových zbraní. Moskva by mala podľa jeho slov radšej počkať, kým Američania "budú prosiť" o rokovania. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

21:20 Švajčiarsko v pondelok oznámilo, že očakáva "dlhý a komplexný" proces obnovy Ukrajiny, ktorý budú musieť doplniť reformy. Vo Švajčiarsku sa začiatkom júla bude konať konferencia o obnove Ukrajiny. TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Vojna stále pokračuje, my však vieme, že príde čas na obnovu," povedal švajčiarsky prezident Ignazio Cassis. Zúčastnené krajiny a medzinárodné organizácie sa podľa jeho slov musia zísť okolo stola a čím skôr predovšetkým navrhnúť, ako chcú pripraviť plán obnovy Ukrajiny.

19:15 Pri ruskom raketovom útoku na juhoukrajinské prístavné mesto Odesa bol v pondelok zničený sklad potravín. Oznámila to ukrajinská armáda, podľa ktorej k stratám na životoch civilistov nedošlo. TASR správu prevzala od agentúry Reuters. Ukrajinské operačné velenie "Juh" uviedlo, že ruské sily vypálili 14 rakiet na juh Ukrajiny. Ruská armáda tieto správy bezprostredne nekomentovala.

Odesou otriasli explózie po tom, ako predstaviteľ proruských úradov na Kryme Sergej Axionov prostredníctvom aplikácie Telegram informoval, že ukrajinská armáda údajne zasiahla vrtné plošiny v Čiernom mori. Podľa Axionova sa v čase údajného útoku na plošinách nachádzalo celkovo 12 ľudí, z ktorých päť sa podarilo zachrániť a traja boli zranení.

19:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok predstaviteľom Africkej únie (AÚ) povedal, že africký kontinent je rukojemníkom ruskej invázie na Ukrajinu, ktorá spôsobuje nedostatok potravín a vyvoláva obavy z potravinovej krízy. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (5)
Volodymyr Zelenskyj  (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

18:55 Sankcie EÚ zavedené proti ruským oligarchom po ruskej agresii voči Ukrajine viedli k zmrazeniu aktív v hodnote takmer 12,5 miliardy eur. Informuje o tom spravodajca TASR s odkazom na tlačovú agentúru DPA. Údaje o výške doteraz zmrazených ruských aktív v priestore EÚ v pondelok potvrdil hovorca Európskej komisie (EK) Christian Wigand. Ešte pred ním o tejto sume informoval nemecký denník Die Welt.

18:45 Americký prezident Joe Biden v pondelok povedal, že pravdepodobne nenavštívi Ukrajinu počas svojej cesty do Európy, ktorá sa začne tento týždeň. Informovali o tom agentúry AFP a DPA.

18:30 Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán súhlasí s návrhom Európskej únie udeliť štatút čakateľa na členstvo v EÚ Ukrajine a Moldavsku, avšak navrhuje súčasne udeliť tento štatút aj Gruzínsku a Bosne a Hercegovine. Informuje o tom spravodajca TASR s odvolaním sa na agentúru MTI.

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán
Zobraziť galériu (5)
Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán  (Zdroj: SITA/AP/Laszlo Balogh)

17:30 Poľsko v pondelok oznámilo, že na jednom z hraničných priechodov s Ukrajinou na juhovýchode krajiny otvára päť dodatočných expedičných miest pre nákladné automobily s cieľom uľahčiť prevoz obilia na Ukrajinu. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

17:10 Nemecko po prvý raz na základe sankcií proti Rusku skonfiškovalo ruskému manželskému páru tri byty v bavorskom Mníchove. Doteraz nemecké úrady Rusom majetok iba blokovali. TASR správu prevzala od agentúry DPA. "Podľa súčasného stavu vedomostí ide o prvý celoštátny prípad, v ktorom došlo nielen k zmrazeniu majetku v dôsledku sankcií, ale aj k skonfiškovaniu nehnuteľností," uviedla v pondelok v Mníchove vrchná prokurátorka Anne Leidingová.

16:30 Nemecko nepredpokladá, že lídri, ktorí sa na budúci týždeň stretnú na summite Severoatlantickej aliancie v Madride, odklepnú vstup Fínska a Švédska do NATO. Berlín však tvrdí, že dohoda sa už črtá. Informovala o tom agentúra AFP. "Myslím si, že ide o riadenie očakávaní (expectation management) a zasadenie celej záležitosti do historického kontextu," povedal pre AFP nemenovaný vysokopostavený zdroj z prostredia nemeckej vlády.

16:10 Maďarsko ponúka svoje územie ako alternatívnu trasu na prevoz ukrajinského obilia, oznámil v pondelok v Luxemburgu maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó, informuje spravodajca TASR s odkazom na správu agentúry Reuters.

Péter Szijjártó
Zobraziť galériu (5)
Péter Szijjártó  (Zdroj: TASR/AP Photo/Darko Vojinovic)

15:55 Ukrajinský súd v pondelok zakázal najväčšiu proruskú politickú stranu v krajine a zhabal jej majetok na celoštátnej úrovni v súvislosti s obvinením z podkopávania suverenity krajiny. TASR správu prevzala od agentúry AFP. Rozhodnutie prišlo po tom, čo ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v marci podpísal dekrét zakazujúci činnosť politickým stranám, ktoré tajné služby označili za naklonené Moskve.

14:20 Ruské ministerstvo zahraničných vecí vyzvalo na okamžité zrušenie "otvorene nepriateľských" obmedzení Litvy, čo sa týka zákazu železničnej prepravy tovaru cez jej územie do susednej Kaliningradskej oblasti, ktorá je ruskou exklávou. Ide o tovar, na ktorý sú uvalené ekonomické sankcie EÚ. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

13:30 Diecézna charita Žilina otvorila v pondelok pri príležitosti Svetového dňa utečencov centrum podpory na Kuzmányho ulici. Podľa riaditeľa Diecéznej charity Petra Birčáka je jeho zriadenie reakciou na náročné situácie ľudí priamo alebo nepriamo zasiahnutých následkami vojny na Ukrajine.

12:19 Legendárny boxer Mike Tyson vyjadril podporu Ukrajine.

11:23 Ťažkosti Ruska pri vojenskom postupe na Ukrajine súvisia podľa hodnotenia odborníkov z britských tajných služieb so slabinami v oblasti leteckých síl. Je veľmi pravdepodobné, že táto skutočnosť je jedným z najdôležitejších faktorov zodpovedných za veľmi obmedzené úspechy Moskvy. Vo svojej pravidelnej správe o situácii na Ukrajine to v pondelok uviedlo britské ministerstvo obrany. TASR prevzala správu z agentúry DPA.

10:50 Ukrajina v pondelok oznámila, že stratila kontrolu nad dedinou Meťolkine nachádzajúcou sa severovýchodne od mesta Severodoneck, kde už niekoľko týždňov prebiehajú ťažké boje proti ruským inváznym silám. TASR informuje na základe správy prevzatej z agentúry AFP.

10:08 Ruská blokáda vývozu ukrajinského obilia je vojnový zločin, za ktorý ponesie Moskva následky. Pred zasadnutím ministrov zahraničia krajín Európskej únie, ktoré bude venované okrem iného potravinovej kríze hroziacej v dôsledku ruskej invázie, to povedal šéf únijnej diplomacie Josep Borrell. Aktuálne prejednávanú kandidatúru Ukrajiny do európskeho bloku podľa neho zatiaľ neodmietol žiadny členský štát.

9:54 Ukrajinskí vojaci zo 72. mechanizovanej brigády zostrelili prenosnou protilietadlovou strelou Igla ruské bojové lietadlo Su-25 a zajali jeho pilota. Major Andrej Fedorčuk sa pri výsluchu priznal, že je námezdným vojakom z Wagnerovej (rusky Vagnerovej) súkromnej vojenskej spoločnosti a dostáva 205.000 rubľov mesačne.

9:14 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj upozornil, že ruské sily tento týždeň môžu zintenzívniť útoky na ukrajinské územie. Európska rada bude vo štvrtok a piatok v Bruseli rokovať o prípadnom udelení kandidátskeho štatútu Európskej únie Ukrajine. Zelenskyj v tejto súvislosti upozornil, že jeho poradcovia očakávajú v tejto dobe od Moskvy nárast nepriateľských akcií. TASR informuje na základe správy prevzatej zo stanice BBC.

8:47 Čína zvýšila dovoz ruskej ropy minulý mesiac o viac než polovicu na rekordnú úroveň, keďže čínske rafinérie sa snažia využiť zľavy, ktoré Rusi ponúkajú na svoju ropu odmietanú obchodníkmi zo západných štátov. Rusko tým zároveň vytlačilo z pozície najväčšieho dodávateľa komodity do Číny Saudskú Arábiu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

8:35 Rusko použilo na Ukrajine viac ako 210 druhov munície zakázaných medzinárodnými zmluvami. Vyšetrovanie New York Times preskúmalo viac ako 1000 fotografií a identifikovalo viac ako 2000 munícií používaných ruskou armádou na Ukrajine, z ktorých absolútna väčšina bola neriadená.

8:15 Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová vyjadrila presvedčenie, že Ukrajina získa oficiálny štatút kandidátskej krajiny Európskej únie. Povedala to pred kľúčovým summitom EÚ, ktorý sa uskutoční počas štvrtka a piatka a 27 členských štátov eurobloku sa na ňom bude zaoberať odporúčaním EK udeliť Ukrajine kandidátky štatút. TASR prevzala správu z agentúry DPA.

7:56 Ruskí vojaci sa na Ukrajine snažia zabrániť preskupeniu ukrajinských jednotiek v piatich smeroch vrátane Záporožia a Lymanu či Avdijivky v Doneckej oblasti, uviedol dnes ukrajinský generálny štáb. Podľa správy ruskej Brjanskej oblasti, ktorá s Ukrajinou susedí, ukrajinské sily dnes ráno ostreľovali tamojšiu dedinu Suzemka. Informoval o tom ruskojazyčný server BBC.

7:28 Ruské sily pokračujú v paľbe na osady v Donbase, zameriavajú sa na Sievierodoneck a Bakhmut. Ukrajinský generálny štáb 20. júna uviedol, že Rusko podniká intenzívne útoky na Doneck a Luhanskú oblasť s použitím ťažkého delostrelectva a náletov.

6:28 Ukrajinské médiá zverejnili video z telefónu zabitého okupanta, ktoré ukazuje, ako Rusi prekročili štátnu hranicu.

6:27 Ruskí okupanti zničili športový areál v Mykolaive.

6:25 Skupina bezcieľne putujúcich ruských vojakov bola zajatá a zneškodnená v Luhanskej oblasti.

Ukrajinskí poslanci schválili zákony, ktoré obmedzia knihy a hudbu z Ruska

Jeden zo schválených návrhov zákonov zakazuje tlač kníh občanov Ruska, pokiaľ sa nezrieknu ruských pasov a neprijmú ukrajinské občianstvo. Toto nariadenie sa má - rovnako ako v prípade druhého zákona - vzťahovať len na osoby, ktoré si ponechali alebo získali ruské občianstvo po rozpade Sovietskeho zväzu v roku 1991.

Poslanci maďarského parlamentu
Zobraziť galériu (5)
Poslanci maďarského parlamentu  (Zdroj: Szilard Koszticsak/MTI via AP)

Legislatíva zakazuje aj komerčný dovoz kníh vytlačených v Rusku a Bielorusku alebo na okupovaných územiach Ukrajiny. Na import rusky písaných kníh z iných krajín bude potrebné osobitné povolenie. Druhý zo schválených zákonov zakazuje uvádzanie hudby produkovanej ruskými občanmi v ukrajinských médiách a v prostriedkoch hromadnej dopravy. Zvyšuje tiež kvóty na programy v ukrajinčine a ukrajinské piesne v televíznych i rozhlasových staniciach vysielajúcich na Ukrajine. Oba návrhy zákonov vstúpia do platnosti, len ak ich podpíše prezident Volodymyr Zelenskyj. Podľa agentúry Reuters však nič nenasvedčuje tomu, že by prezident s niektorým z nich nesúhlasil. Pri hlasovaní v ukrajinskej Najvyššej rade získali oba zákony širokú politickú podporu, a to aj zo strany poslancov, ktorí v minulosti zastávali postoje blízke Kremľu.

"Tieto zákony sú navrhnuté tak, aby sa kvalitný obsah ukrajinských autorov dostal k čo najširšiemu publiku," uviedol ukrajinský minister kultúry Olexandr Tkačenko. Poukázal pritom aj na odpor voči ruským kultúrnym produktom, ktorý medzi Ukrajincami vyvolala brutálna ruská invázia. Schválené zákony sú podľa agentúry Reuters súčasťou dlhodobých snáh Ukrajiny o vymanenie sa z následkov stáročnej nadvlády Moskvy, ktorá potláčala ukrajinskú identitu. V predchádzajúcich rokoch sa tento proces označoval ako "dekomunizácia", ale v poslednom období čoraz častejšie aj ako "derusifikácia".

Rakúsko pre kroky Ruska opäť otvorí odstavenú uhoľnú elektráreň

Rakúska vláda v nedeľu oznámila, že opäť uvedie do prevádzky odstavenú uhoľnú elektráreň v meste Mellach na juhu krajiny. Urobí tak pre obavy z možného nedostatku elektrickej energie, ktoré súvisia s obmedzením dodávok plynu z Ruska, informuje agentúra AFP. Plán na oživenie odstavenej elektrárne Mellach bol ohlásený po nedeľňajšom krízovom zasadnutí vlády kancelára Karla Nehammera. Celý proces, na ktorom budú úrady spolupracovať s najväčším rakúskym dodávateľom elektriny - spoločnosťou Verbund - by mal pravdepodobne potrvať niekoľko mesiacov. Elektráreň by mala byť potom opäť schopná vyrábať elektrinu, ak si to bude vyžadovať nepriaznivá energetická situácia, uviedlo ministerstvo životného prostredia vo Viedni.

"Naším prvým cieľom je zaistiť (energetické) dodávky krajiny. Ide o to, aby sa chýbajúci ruský plyn nahradil s pomocou iných zdrojov alebo dodávateľov," uviedol v nedeľu večer kancelár Nehammer, ktorý upozornil na to, že Rakúsko dostáva až 80 percent plyn z Ruska. Ruský koncern Gazprom v posledných dňoch obmedzil dodávky plynu do Rakúska, podobne ako do viacerých ďalších európskych krajín. Rakúske plynové zásobníky OMV sú aktuálne naplnené na 64 % kapacít. Posledná rakúska uhoľná elektráreň Mellach bola odstavená na jar 2020 v rámci postupného prechodu krajiny na využívanie obnoviteľných zdrojov energie.

Opätovný návrat k používaniu uhlia na výrobu elektriny - v súvislosti s obmedzením ruských dodávok plynu - ohlásilo v nedeľu aj Nemecko. "Aby sme znížili spotrebu, musíme používať menej plynu na výrobu elektriny. Namiesto toho budeme musieť viac používať uhoľné elektrárne," uviedlo spolkové ministerstvo hospodárstva, ktoré to označilo za "bolestivý ale nevyhnutný krok".

Viac o téme: RuskoMoskvaVladimir PutinKyjevCharkovVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu