Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Rokovania o oživení iránskej jadrovej dohody sa čoskoro obnovia, tvrdí šéf diplomacie EÚ Borrell

Josep Borrell Zobraziť galériu (2)
Josep Borrell (Zdroj: SITA/AP Photo/Olivier Matthys)

TEHERÁN - Rokovania o oživení iránskej jadrovej dohody z roku 2015, ktoré uviazli pred tromi mesiacmi pre rozdielne názory Teheránu a Spojených štátov, sa obnovia v nasledujúcich dňoch. V sobotu to počas návštevy Iránu vyhlásil vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell. Správa bola prevzatá z agentúr AFP a Reuters.

"Rokovania ohľadom (dohody) JCPOA obnovíme v nasledujúcich dňoch," povedal Borrell na spoločnej tlačovej konferencii so šéfom iránskej diplomacie Hosejnom Amírom Abdollahjánom v Teheráne. "Veľmi sa teším z rozhodnutia, ktoré bolo prijaté v Teheráne a vo Washingtone," dodal s tým, že po trojmesačnej pauze v rokovaniach je potrebné zrýchliť prácu. Prísľub pokračovania v rokovaniach potvrdil aj Irán. "Sme pripravení obnoviť rozhovory v najbližších dňoch," povedal Abdollahján po dvojhodinovom stretnutí s Borrellom, ktoré označil za "dlhé, ale pozitívne stretnutie o globálnej spolupráci medzi Iránom a EÚ".

"Čo je pre Irán dôležité, je plne získať ekonomické výhody dohody z roku 2015," zdôraznil. "Na rokovaniach, ktoré sa čoskoro obnovia, sa pokúsime vyriešiť problémy a odlišnosti," dodal. Jadrovú dohodu u roku 2015 známu ako Spoločný komplexný akčný plán (JCPOA) uzavreli s Iránom v roku 2015 Británia, Čína, Francúzsko, Nemecko, Rusko a Spojené štáty. Táto dohoda zmiernila tvrdé ekonomické sankcie voči Iránu výmenou za obmedzenie jeho nukleárnych aktivít. V roku 2018 od nej však odstúpili USA na základe rozhodnutia vtedajšieho prezidenta Donalda Trumpa.

Joseph Borrell
Zobraziť galériu (2)
Joseph Borrell  (Zdroj: SITA/AP Photo/Olivier Matthys)

Jeho vláda obnovila sankcie voči Teheránu, ktorý následne postupne prestával plniť svoje záväzky vyplývajúce z dohody. Súčasný americký prezident Joe Biden tvrdí, že je pripravený sa k dohode vrátiť, pokiaľ sa Irán vráti k dodržiavaniu svojich záväzkov. Sľubne sa vyvíjajúce rozhovory o oživení dohody však v marci, po ruskom vpáde na Ukrajinu, uviazli na mŕtvom bode.

Viac o téme: USATeheránIránska jadrová dohodaJosep Borrell
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu