Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Severná Kórea odpálila osem balistických rakiet krátkeho doletu

Severná Kórea odpálila osem balistických rakiet Zobraziť galériu (2)
Severná Kórea odpálila osem balistických rakiet (Zdroj: SITA/AP Photo/Lee Jin-man)

SOUL - Severná Kórea v nedeľu odpálila osem balistických rakiet krátkeho doletu smerom k Východočínskemu moru. Stalo sa tak deň po tom, čo Južná Kórea a USA ukončili spoločné cvičenia v blízkosti Kórejského polostrova, na ktorých sa zúčastnila aj americká lietadlová loď. Informovala o tom agentúra Jonhap s odvolaním sa na velenie juhokórejskej armády.

Podľa zboru náčelníkov štábov boli rakety odpálené v čase od 09.08 h do 09.43 h miestneho času z oblasti Sunan v blízkosti hlavného mesta Pchjongjang. Ďalšie podrobnosti neboli bezprostredne známe. Informovaný zdroj predtým uviedol, že rakety boli odpálené z najmenej dvoch miest. Ide o osemnásty raketový test KĽDR v tomto roku a tretí od nástupu nového juhokórejského prezidenta Jun Sok-jola do funkcie (10. 5.), ktorý prisľúbil, že voči komunistickému režimu zaujme tvrdý postoj.

Severná Kórea odpálila osem
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Lee Jin-man)

Naposledy Pchjongjang odpálil zrejme nový typ medzikontinentálnej balistickej rakety a dve balistické rakety krátkeho doletu 25. mája. Stalo sa tak bezprostredne po ceste amerického prezidenta Joea Bidena do Soulu a Tokia. Južná Kórea a Spojené štáty ukončili v sobotu trojdňové kombinované cvičenia v medzinárodných vodách pri Okinave.

Prvýkrát od novembra 2017 sa na nich zúčastnila aj lietadlová loď s jadrovým pohonom USS Ronald Reagan, čo bol podľa agentúry Johnap zjavne odkaz pre KĽDR, aby prestala s odpaľovaním rakiet. Severná Kórea spoločné vojenské cvičenia Južnej Kórey a USA kritizuje a označuje ich za nácvik invázie.

Viac o téme: RaketyOdpálenieSeverná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu