Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

VOJNA na Ukrajine Deň stý (3. jún 2022)

Vojnou zničený Sloviansk Zobraziť galériu (3)
Vojnou zničený Sloviansk (Zdroj: SITA/AP Photo/Andriy Andriyenko)

MOSKVA/KYJEV - Proruskí predstavitelia v Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny, ktorú čiastočne ovláda Moskva, vydali dekrét o "znárodnení" tamojšieho štátneho majetku. Vo štvrtok o tom informoval člen tamojšej proruskej oblastnej vojensko-civilnej správy Vladimir Rogov, píše agentúra AFP.

Naživo z Ukrajiny

Video čečenského vojaka, ktoré je úplne na smiech

Video čečenského vojaka, ktoré je úplne na smiech (Zdroj: Facebook/Служба безпеки України )

ONLINE

21:45 Francúzsky prezident Emmanuel Macron v piatok vyhlásil, že šéf Kremľa Vladimir Putin urobil "historickú a fundamentálnu chybu", keď rozhodol o začatí invázie na Ukrajinu. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

"Myslím si - a aj som mu (Putinovi) to povedal -, že spravil historickú a fundamentálnu chybu, pre svoj ľud, pre seba a pre dejiny. Rusko je stále skvelý národ," povedal Macron v rozhovore pre francúzske regionálne médiá. "Myslím si, že samého seba izoloval. Izolovať sa je jedna vec, vedieť, ako sa z toho dostať, je náročná cesta," poznamenal Macron. Dodal, že Rusko by nemalo byť ponižované, "aby sme sa v deň ukončenia bojov mohli vydať cestou diplomacie". Macron poznamenal, že "nevylučuje", že onedlho navštívi Kyjev.

21:30 Rusko zakázalo vstup na svoje územie ďalším 41 občanom Kanady, vrátane viacerých námestníkov kanadskej ministerky obrany či členov organizácií združujúcich ukrajinskú komunitu v Kanade. Dôvodom sú sankcie uvalené na Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu. V piatok o tom informovalo ruské ministerstvo zahraničných vecí, píše agentúra AFP.

21:15 Prokyjevský starosta prístavného mesta Mariupol Vadym Bojčenko obvinil v piatok Rusko z toho, že ruské jednotky a oddiely donbaských separatistov zadržiavajú zostávajúcich asi 100.000 obyvateľov Mariupola ako rukojemníkov. Informovala o tom agentúra DPA.

Bojčenko uviedol, že títo ľudia nemajú možnosť odísť zo zničeného mesta na bezpečné ukrajinské územie. Starosta je presvedčený, že Rusko týchto ľudí v Mariupole drží ako živé štíty, aby ukrajinskej armáde sťažilo podmienky pri jej prípadnom protiútoku na prístavné mesto.

20:50 V Čiernom mori sú 2 raketové a 5 veľkých nepriateľských vyloďovacích lodí. Hrozba raketových útokov a obojživelných pristátí pretrváva.

20:45 AFU zatlačila nepriateľa späť z dvoch osád pri Severodonecku-Metelkine a Belogorovce.

20:20 Rusko sústreďuje až 20 práporových taktických skupín na ofenzívu smerom na Sloviansku. Ukrajinský generálny štáb uviedol, že nedávna ofenzíva ruských jednotiek smerom na Barvinkove a Lozova v Charkovskej oblasti bola neúspešná.

20:00 Dvaja novinári pracujúci pre tlačovú agentúru Reuters utrpeli v piatok ľahké zranenia, keď sa ich auto dostalo pod paľbu na ceste do mesta Severodoneck na východe Ukrajiny. Vodič auta však prišiel o život, uviedol hovorca Reutersu.

Dvojica novinárov sa presúvala vozidlom, ktoré im poskytli donbaskí separatisti podporovaní Ruskom. Auto šoféroval muž, ktorý k nim bol tiež pridelený separatistami. Ruská strana tvrdí, že auto ostreľovala ukrajinská armáda.

19:30 Predseda ukrajinského parlamentu Ruslan Stefančuk počas piatkovej návštevy Nemecka opätovne vyzval Berlín, aby urýchlene dodal jeho krajine prisľúbené zbrane na obranu pred ruskou ofenzívou. Konkrétne ide o tanky typu Leopard a bojové vozidlá pechoty typu Marder, informuje agentúra DPA.

"Teraz ide predovšetkým o to, aby sa rozhodnutia rýchlo realizovali," povedal Stefančuk pre piatkové vydania médií patriacich do skupiny Funke. "Zbrane musia byť dodané rýchlo," zdôraznil podľa denníka Die Welt.

18:30 Zábery z bitky 131. práporu územnej obrany: Ukrajinský vojak hádže granát do vnútra tanku.

18:15 V Charkove zničili Rusi raketou jediné ukrajinské múzeum otvorené na počesť básnika Sergeja Yesenina. 

17:45 Ruský „Solntsepyok“ sa na slnku prehrial: propagandisti chceli natočiť desivé video, ale niečo sa pokazilo.

17:15 Ukrajinské veľvyslanectvo v Ankare tvrdí, že ukradnuté ukrajinské obilie bolo predané niekoľkým krajinám, vrátane Turecka. Uviedol to v piatok ukrajinský veľvyslanec v Turecku Vasyl Bodnar, informujeme na základe správy agentúry AP.

Bodnar povedal, že ukrajinské veľvyslanectvo v Turecku sa pripravuje na začatie trestného stíhania voči jednotlivcom, spoločnostiam i lodiam zapojeným do predaja kradnutého ukrajinského obilia. Dodal, že ukrajinská ambasáda spolupracuje s tureckými predstaviteľmi a medzinárodnou policajnou organizáciou Interpol. "Každý, kto sa podieľal na predaji ukradnutého tovaru bude nájdený a postavený pred súd," povedal ukrajinský veľvyslanec. Zároveň upozornil spoločnosti, ktoré obchodujú s Ruskom, že sa nebudú môcť zúčastniť na budúcich projektoch zameraných na obnovu Ukrajiny.

17:00 Oceľ, ktorú orkovia ukradli v Mariupole, dorazila do Rostova na Done.

16:30 Bielorusko je pripravené rokovať o možnej preprave ukrajinského obilia cez svoje územie, ale musia byť dosiahnuté určité "kompromisy". Vyhlásil to bieloruský prezident Alexander Lukašenko, ktorého s odvolaním sa na miestne médiá v piatok citovala agentúra Reuters.

16:00 Generál Dvornikov prepustený z vedúcich ruských jednotiek na Ukrajine. Podľa Konfliktného spravodajského tímu nahradil generála Alexandra Dvornikova generál Gennadij Zhidko, bývalý veliteľ Východného vojenského okruhu a námestník ruského ministra obrany.

15:15 Čínsky prezident Si Ťin-pching požiadal svojich poradcov, aby prišli na to, ako Rusku finančne pomôcť bez porušenia sankcií. Moskva dvakrát tlačila na Peking, aby posilnil čínsku podporu, uviedli zdroje pre noviny.

15:00 EÚ oficiálne zverejnila nový balík sankcií voči Rusku, dnes vstupujú do platnosti.

14:42 Ukrajina v piatok vyhlásila, že neplánuje použiť moderné salvové raketové systémy, ktoré dostáva od Spojených štátov, na útoky na ciele vo vnútri Ruska. Informovala o tom webová stránka britskej stanice BBC.

14:40 Takto teraz vyzerá centrum Mariupolu. V Rusku to nazývajú „pomoc obyvateľom Donbasu“ a ľudí, ktorí to urobili, „hrdinovia“.

14:00 Ako sa vyvíjali boje na Ukrajine počas 100 dní vojny.

13:18 Kremeľ v piatok vyhlásil, že Rusko dosiahlo vo vojenskej operácii na Ukrajine určité výsledky. V piatok plynie práve stý deň odvtedy, čo Moskva poslala vojakov na územie svojho prozápadne orientovaného suseda, píše tlačová agentúra AFP. "Určité výsledky sa dosiahli," povedal novinárom hovorca Kremľa Dmitrij Peskov na otázku týkajúcu sa 100 dní trvania "špeciálnej vojenskej operácie" Ruska na Ukrajine, ako Moskva nazýva inváziu.

12:20 Nový vlastník siete reštaurácií s rýchlym občerstvením McDonald's v Rusku sa ich chystá znovu otvoriť do dvoch mesiacov. Plánuje aj expandovať. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

11:45 Organizácia Spojených národov v piatok vyhlásila, že invázia Ruska na Ukrajinu nebude mať víťaza. OSN vydala vyhlásenie v 100. deň vojny, keď sa ruské sily pretláčajú hlbšie do východoukrajinského regiónu Donbas. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

10:56 Európska únia dnes definitívne schválila šiesty balík sankcií za ruskú inváziu na Ukrajinu, ktorého súčasťou je zákaz dovozu väčšiny ruskej ropy od budúceho roka. Z embarga budú mať dočasné výnimky Česko, Slovensko a Maďarsko, teda krajiny závislé na dodávkach ropovodom Družba. Európsky blok zároveň vylúči z medzinárodného platobného systému SWIFT tri ruské banky vrátane najväčšej Sberbank. Tri ruské televízie šíriace vojnovú propagandu Kremľa budú mať zakázané vysielať v EÚ.

10:55 Až 20.000 Ukrajincom ponúknu útočisko v dočasných mestách vytvorených z dopravných kontajnerov, ktoré budú postavené na Ukrajine a financované Poľskom. Poľský veľvyslanec v Kyjeve Bartosz Cichocki to povedal v piatok pre tlačovú agentúru PAP.

10:32 Rusku sa v súčasnosti darí dosahovať taktické úspechy v ukrajinskom Donbase, kde ovláda už vyše 90 percent Luhanskej oblasti. Vyplýva to z pravidelnej správy britského ministerstva obrany o situácii na Ukrajine, ktorú zverejnili v piatok. TASR o tom informuje na základe správy denníka The Guardian.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinMoskva-č.1KyjevVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu