Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Taliban opäť pritvrdzuje: Najnovšie zakazuje ženám bez muža nastúpiť do lietadla

Ilustračný obrázok Zobraziť galériu (2)
Ilustračný obrázok (Zdroj: SITA/AP Photo/Kathy Willens)

KÁBUL - Fundamentalistické hnutie Taliban nariadilo leteckým spoločnostiam v Afganistane, aby ženám, ktoré nesprevádza mužský príbuzný, nedovolili nastúpiť na palubu lietadla. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP, ktorá sa odvolala na predstaviteľov rezortu letectva.

Toto rozhodnutie bolo prijaté ešte minulý štvrtok, na stretnutí zástupcov Talibanu, dvoch leteckých spoločností - Ariana Afghan a Kam Air - a letiskových imigračných úradov, uviedli zdroje agentúry AFP.

Samotné ministerstvo dopravy v Kábule uviedlo, že nevydalo žiadnu smernicu, ktorá by ženám zakazovala, aby lietadlami cestovali bez sprievodu. List, ktorý vysoký predstaviteľ spoločnosti Ariana Afghan poslal jej personálu po stretnutí s Talibanom, však nové opatrenie potvrdil.

V auguste sľúbil Taliban miernejší režim, teraz navyše zatvará školy

Najnovšie rozhodnutie týkajúce sa žien nasleduje súčasne po tom, ako boli minulú stredu v Afganistane zatvorené všetky dievčenské stredné školy. Ich otvorenie bolo pritom povolené len niekoľko hodín pred tým. Tento typ škôl bol v Afganistane zavretý od augusta, keď sa Taliban opäť chopil moci v krajine. Úrady stále neuviedli jasný dôvod na zmenu politiky.

Taliban po svojom nástupe k moci prisľúbil miernejšiu verziu svojej tvrdej islamistickej vlády, ktorá charakterizovala jeho prvé pôsobenie pri moci v rokoch 1996 až 2001. Od augusta však Afganky prišli o väčšinu výdobytkov, ktoré získali za uplynulé dve desaťročia.

Taliban zakázal vysielanie správ BBC v troch miestnych jazykoch 

Radikálne hnutie Taliban zakázalo v Afganistane vysielanie správ britskej stanice BBC v troch hlavných jazykoch krajiny. V nedeľu to oznámil vedúci jazykového oddelenia BBC World Service Tarik Kafala. Kafala vo vyhlásení uviedol, že v Afganistane bolo zastavené vysielanie správ stanice BBC v paštčine, perzštine a uzbečtine po tom, ako to nariadil Taliban. 

Vedúci jazykového oddelenia BBC dodal, že ide o znepokojujúci vývoj v čase neistoty v Afganistane, a vyzval hnutie, aby tento zákaz zrušilo. Podľa jeho slov sleduje správy BBC každý týždeň viac ako šesť miliónov Afgancov a je kľúčové, aby k nim mali prístup aj naďalej.

Misia OSN v Afganistane odsúdila odstránenie spravodajstva BBC. V príspevku na sociálnej sieti Twitter napísala, že ide o ďalší represívny krok voči obyvateľom Afganistanu. Radikálne hnutie Taliban sa dostalo v Afganistane k moci v auguste minulého roka. Mnoho ľudskoprávnych skupín a novinárov vtedy vyjadrilo znepokojenie nad budúcnosťou slobody prejavu v krajine. Vláda zatkla niekoľkých novinárov, za čo si vyslúžila kritiku zo strany OSN, informuje Reuters.

Taliban po nástupe k moci sľuboval miernejšiu formu vlády než v rokoch 1996 až 2001 a tvrdí, že každému umožní realizáciu jeho práv v súlade s islamským právom a afganskou kultúrou, spresňuje Reuters.

Viac o téme: ŽenyCestovanie AfganistanTaliban
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu