Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

FOTO Dievčinu (11) s Downovým syndrómom odmietajú jej spolužiaci: Do školy ju odprevadil prezident

Stevo Pendarovski
Stevo Pendarovski (Zdroj: TASR/AP Photo/Visar Kryeziu)

SKOPJE - Severomacedónsky prezident Stevo Pendarovski žne pochvaly od časti verejnosti za to, že odprevadil do školy dievča s Downovým syndrómom, ktoré zápasí s odmietavým správaním spolužiakov. Napísala to dnes stanica N1 s odvolaním sa na miestne médiá.

O prípade jedenásťročnej Ambly Ademiovej sa verejnosť dozvedela minulý týždeň, keď rodičia žiakov z jej školy v meste Gostivar na západe krajiny pristúpili k bojkotu výučby. Uvádzali, že Ambla je voči spolužiakom agresívna a založili petíciu za jej vylúčenie zo školy. Riaditeľ v snahe problém riešiť nechal dievča rotovať medzi paralelnými triedami tak, aby nikdy nebola v tej istej učebni. Amblin otec tvrdí, že jeho dcéra v skutočnosti čelí diskriminácii zo strany ostatných detí, ktorí sa jej stránia. Práve kvôli tomu sa do sporu vložil Pendarovski, ktorý Amblu demonštratívne odprevadil do školy.

"Sme rovnoprávni na papieri, ale v reálnom živote to tak niekedy nie je," povedal Pendarovski s tým, že svojím gestom chcel ukázať Ambliným spolužiakom, že je jedna z nich. Chce tiež, aby sa naučili vnímať, že existujú deti so zvláštnymi potrebami. Navštívil aj Amblinu rodinu, s ktorou hovoril o každodenných problémoch.

Viac o téme: PrezidentDievčaDownov syndrómSeverné MacedónskoStevo PendarovskiŠkola
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu