Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Po Judínyovej (49) aj Beňová (51): Známe ženy rodia vo vysokom veku… POZOR, má to svoje riziká!

Erika Judínyová sa stala mamou v 49 rokoch. Monika Beňová oznámila tehotenstvo v 51 rokoch. Zobraziť galériu (7)
Erika Judínyová sa stala mamou v 49 rokoch. Monika Beňová oznámila tehotenstvo v 51 rokoch. (Zdroj: Tv Markíza/Facebook M.B.)

BRATISLAVA - Bol to šok, keď moderátorka Erika Judínyová v 49 rokoch oznámila, že je tehotná. Čoraz častejšie sa medzi známymi ženami stáva, že rodia dávno po štyridsiatke. Najnovšie sa k budúcim mamičkám v zrelom veku pridala aj europoslankyňa Monika Beňová (51). No z tohto by sa nový trend radšej nemal stať - tehotenstvo vo vyššom veku totiž nesie svoje riziká!

Zo 49-ročnej Eriky Judínyovej je už šťastná mamička malej Elly. Moderátorkino tehotenstvo, našťastie, prebehlo bez akýchkoľvek problémov a koncom mája priviedla na svet zdravé dievčatko. Najnovšie sa do klubu zrelých mamičiek pridá aj europoslankyňa Monika Beňová. 


Erika Judínyová sa stala mamou: Števovi Skrúcanému privielda na svet dcérku... TAKÉTO dostala meno!


Radostnú novinku priznala na sociálnej sieti. „Čakáme dieťatko, dcérku, som v 6. mesiaci a cítim sa naozaj fantasticky. Tehotenstvo považujem za veľmi krásne a šťastné a zároveň veľmi osobné a intímne obdobie v živote ženy,“ napísala k fotke s ružovými dupačkami 51-ročná politička. 


Šok v slovenskej politike: Europoslankyňa Monika Beňová (51) je tehotná!


Veríme, že aj v tomto prípade všetko prebehne v absolútnom poriadku. No radšej by sa z toho nemal stať nový trend. Veď v poslednom období akoby sa so známymi mamičkami v pokročilom veku roztrhlo vrece. A nielen na slovenskej scéne - v päťdesiatke pred tromi rokmi rodila napríklad aj Janet Jackson.

Tehotenstvo ďaleko po štyridsiatke však so sebou nesie veľké riziká. Tým najväčším sú možné vývojové chyby bábätka. „Je známe, že žena po tridsiatom piatom roku života má zvýšené riziko, že jej dieťa sa narodí s trizómiou 21. chromozómu (Downov syndróm), alebo s inou vrodenou vývojovou chybou,“ povedala nám gynekologička Radmila Sladíčeková.

Po štyridsiatke sa s týmto ochorením rodí približne jedno dieťa zo sto. Ojedinele sa môže vyskytnúť tiež rázštep chrbtice či hornej pery. No bez rizika nie sú ani samotné mamičky. Každá žena sa obáva obdobia prvého trimestra, ktoré sa považuje za najcitlivejšie – u žien v zrelom veku končí v priemere každé štvrté tehotenstvo v prvom trimestri potratom. 

No aj v poslednom trimestri môže rodičky vo vysokom veku potrápiť napríklad preeklampsia, čo je ochorenie, pri ktorom žene opúchajú končatiny, má vysoký krvný tlak a tiež vysoký obsah bielkovín v moči. Navyše je budúca mamička náchylnejšia na takzvanú tehotenskú cukrovku. 

Okrem toho môže tehotné štyridsiatničky a päťdesiatničky potrápiť dýchavičnosť, búšenie srdca či nevoľnosť, preto sa niekedy stáva, že kvôli nedostatku živín pre dieťa musí pôrodník vykonať cisársky rez predčasne. A práve cisárskym rezom sa väčšinou rodia deti ženám po 40-ke. Panvové svalstvo a pôrodné cesty sú totiž u staršej ženy omnoho tuhšie ako u mladých dievčat.

Monika Beňová sa o štyri mesiace stane mamou.
Zobraziť galériu (7)
Monika Beňová sa o štyri mesiace stane mamou.  (Zdroj: Facebook/Monika Beňová)

Viac o téme: Monika BeňováErika Judínyová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu